DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ferrari: Rossz döntés született, de nem fellebbezünk

Nem ért egyet a csapat a stewardok ítéletével, hangsúlyozta Mattia Binotto: Leclerc-t kitolták a pályáról, a szabályok világosan fogalmaznak ilyen helyzetben. Ezek ellenére Maranello ezúttal nem fog zúgolódni.

Sok óra várakoztatás után vasárnap este döntöttek az Osztrák Nagydíj versenybírái: nem nyúlnak a vasárnapi futam végeredményéhez, versenyincidensnek minősítették a Max Verstappen és Charles Leclerc között 3-as kanyarban történteket, nem ítélték Verstappent túlnyomórészt felelősnek. A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto rögtön úgy nyilatkozott: nem ért egyet a határozattal.

„Hogy mi a Ferrari véleménye és állásfoglalása? Továbbra is abban hiszünk, hogy rossz a döntés, mivel meggyőződésünk szerint Charles minden helyet meghagyott, nem volt hibás, ütközés történt, őt pedig kitolták, kikényszerítették a pályáról. Azt hisszük, a szabályok egyértelműek, ezeket pedig vagy tiszteletben tartjuk, vagy nem. Ugyanezeket a szabályokat érvényesítették az elmúlt versenyeken” – idézi a motorsport.com Binottót.



Bár a szabályok értelmében lehetősége van fellebbezésre, a Ferrari nem fog a kanadaihoz hasonló kampányt indítani, hogy a felügyelők új döntést hozzanak: „Az elhangzottak ellenére teljes mértékben tiszteljük a stewardok döntését. Az ő dolguk ítélkezni, nekünk pedig ezt tiszteletben kell tartanunk. Ferrari-rajongóként, végletes Ferrari-rajongóként pedig azt mondom, itt az idő, hogy az F1 lapozzon és előre tekintsen. Többször is elmondtam már, hogy a versenyzőket hagyni kellene csatázni. Bár nem örülünk a döntésnek és nem támogatjuk, valahogy mégis megértjük, hogy előre kell lépnünk, a sport egészének pedig jót tesz, ami történt.”

„A lehetőség adott, hogy fellebbezzünk. Ma este közölhetnénk a szándékunkat, aztán később benyújthatnánk a fellebbezést. De úgy döntöttünk, hogy nem tesszük, mert ahogy már mondtam, abban hisszük, jót tesz a sportnak” – jelentette ki Binotto. A Kanadai Nagydíj után a pontos kifejezéssel élve nem fellebbezett a Ferrari, hanem felülvizsgálatot kért a stewardoktól, melyhez új bizonyítékokat prezentált – ezeket a bírák nem fogadták el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: