DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Helyszíni: Megtörte Bottast Hamilton újabb sikere?

Mostanában egyetlen vereség sem fájt Valtteri Bottasnak annyira, mint az, amit a vasárnapi Francia Nagydíjon szenvedett el Lewis Hamiltontól. A finnt szemlátomást letaglózta, hogy esélye sem volt csapattársa ellen, olyannyira, hogy a kötelezőket letudva el is pályázott a helyszínről. Noha vannak, akik szerint a mostani zakó hatására megroppanhat, a márkatárs és a csapatfőnök Toto Wolff szerint korai ilyesmire gondolni.

Le Castellet-ben Bottasról szólt a hétvége első fele, egészen pontosan a kvalifikációs tréning utolsó fázisáig senk nem tudta leszorítani az eredménylista éléről. Hamilton akkor indult be, megcsípve az orra elől a rajtelsőséget, vasárnap pedig a futamon sem talált legyőzőre a bajnoki tabella címvédő-listavezetője. A brit zsinórban negyedik győzelmét aratta, amely idén már a hatodik diadala volt, míg a finn – aki gyaníthatóan az egyetlen idén, aki szorossá teheti a világbajnokságot – ismét kénytelen volt lenyelni a keserű pirulát, ez pedig most még jobban kiült az arcára, mint szombaton.

tpwf8xrh5eg1yekbzala_lg



Sőt, az északi pilóta az FIA hivatalos sajtóértekezletét, valamint a kötelező mérnöki megbeszéléseket letudva el is pályázott a Paul Ricard nevét viselő pályáról, pedig lett volna még egy kötelezettsége. A Mercedes minden futam után extra lehetőséget biztosít arra, hogy a média feltegye kérdéseit a pilótáknak, Bottas ezeken az értekezleteken rendszerint részt vesz, ezúttal viszont tőle szokatlan módon se szó, se beszéd, távozott. Ezen még a csapattagok is meglepődtek (habár Wolff szombaton deklarálta, hogy vele mindent meg lehet beszélni), egyes paddock-felhangok szerint viszont nem bírta megemészteni, hogy ezúttal sem tudott érdemi veszélyt jelenteni Hamiltonra, ezt pedig csak megspékelte az a tény, hogy a gumigondok mellett a hajrában egy motorhiba is hátráltatta.

„Az én szempontomból eléggé mozgalmas volt a verseny utolsó fázisa, az utolsó etapban az első gumik hólyagosodtak, így a kanyarok többségében óvatosnak kellett lennem. Lewis növelte az előnyét, és ezért lett a végén szoros a csata Charles-lal is, sokkal szorosabb, mint szerettük volna” -  fogalmazott Bottas, aki a motorgondról nem beszélt. A felvezető körben a finn autójából füst tört fel, ami sokaknak szemet szúrt. Nem tudni, hogy ez összefüggésben állt-e azzal a gonddal, amelyről Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója beszélt: „Volt némi működési rendellenesség Valtteri motorjával, ami okozott egy kis fejfájást. Ez viszonylag későn következett be, úgy az utolsó 6-7 körben. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy kezeljük a helyzetet és ne legyen nagyobb baj, ezt pedig sikerült elérnünk.”

A leintést követően a sajtóteremben többen is úgy vélték, hogy Hamilton újabb sikere kulcsfontosságú pszichológiai csapást jelenthet a finn számára, amire csak rátehetett egy lapáttal az a tény, hogy a technika ördöge is őt találta meg a hajrában. Talán ennek is lehet tulajdonítani, hogy rosszkedvében az északi váratlanul megpattant a forgatagból, Hamilton azonban kijelentette: szerinte nincs szó arról, hogy megroppant volna a márkatárs. „Nem az én dolgom kitalálni, hogyan reagál a dolgokra” – mondta Hamilton a sajtóbeszélgetésen arra a kérdésre, hogyan viselheti Bottas az utóbbi hetek fejleményeit. „Minden versenyen jó formában van, remek munkát végez az edzéseken és az időmérőkön is, Biztos vagyok benne, hogy ez így lesz a folytatásban is. Jómagam csak annyit tudok tenni, hogy igyekszem minél többet javulni, a többivel nem foglalkozom.”

69y4xf7zawzemqm7n92y_lg

A felvetésre, hogy talán ezzel elszállt az esély még arra is, hogy házon belüli küzdelem bontakozzon ki, Wolff megjegyezte: „Nagyon bízom benne, hogy nem így van. Mindent megteszünk azért, hogy Valtteri megfelelő helyen legyen. Szerintem tudja, hogy a csapat teljes mértékben semleges, és igyekszünk mindkettőjüknek azonos autót, azonos lehetőséget biztosítani. Jól kezdett és tudja, hogy az utóbbi néhány futam között is volt olyan, amelyet megnyerhetett volna. Optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy Valtterinek csak egy jó hétvégére van szüksége, hogy újra ott legyen Lewis nyakán és ne lóghasson nagyon el a bajnokságban.”

Hamilton az autóból kipattanva arról beszélt, hogy a versenyzést és a győzelmeket nem lehet megunni, később viszont kifejtette azt is, hogy bármit gondol a közvélemény, a gyötrelmes előszezon után nem gondolta volna, hogy sikerül ilyen formát produkálnia. „Tényleg nem hittem, hogy képes leszek hat futamot nyerni az első nyolcból. Valtteri sok helyen nagyon gyors volt, például Bakuban is olyan versenytempót produkált, hogy azt mondtam magamnak, ’Jézus…’ Elég nagy is volt a felhajtás körülötte, jómagam pedig mindeközben hittem abban, hogy képes vagyok megoldani a helyzetet és valamikor majd sikerül előnybe kerülnöm” – fogalmazott a brit, aki immáron 36 ponttal vezet az egyéni tabellán Bottas előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: