DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hogyan ellenőrzik az F1-es költségsapkát?

Erre a kérdésre próbált meg válaszolni Chase Carey, a Liberty Media vezére - ő biztos benne, hogy a rendszer működni fog az F1-ben, de az éles bevezetés előtt azért lesz egy tesztidőszak.

Chase Carey, a Formula-1-et működteti Liberty Media feje nemrég azt nyilatkozta, hogy a 2021-es szabályokat a szurkolók miatt hozzák és azért késlekednek a véglegesítésükkel, hogy biztosan a kívánt hatást érjék majd el velük. A szabálycsomag része lenne a költségsapka, amelybe gyakorlatilag minden beletartozna, viszont a jelenleg szóba forgó összeg (175 millió dollár) csak a három topcsapatot, a Mercedest, a Ferrarit és a Red Bullt késztetné költségcsökkentésre, a többieket nem befolyásolná.

nagyok



Az viszont kérdés, hogy pontosan hogyan is ellenőriznék azt, hogy a topcsapatok betartják és különböző trükkökkel nem játsszák ki a szabályt. "Egy évünkbe telt, mire átbeszéltük ezt az egészet és ebben nemcsak az van benne, hogy milyen elfogadható összeget állapítsunk meg, hanem az is, hogy hogyan ellenőrizzük azt" - mondta a Servus TV-nek Carey.

"Mindenki biztos lehet abban, hogy ez a rendszer megbízható. A sportunk bonyolult, de a világon minden üzletben lehet trükköket találni. A szabályok egyszerűek, hozzá kell férni az információkhoz, hogy biztosan helyesen működjön minden, de biztos vagyok benne, hogy az egészet pontosan, helyesen, megbízhatóan tudjuk ellenőrizni" - magyarázta.

"2020-ban lenne egy tesztévünk, ami még nem számít bele az igazi költségvetésbe, de leteszteljük a procedúrát, hogy hogyan ellenőrizzük az információkat. Mindenkinek lesz egy éve megérteni, mi is látni akarjuk az eredményeket. Ez egy tanuló időszak lesz, nincsenek illúzióink, de együtt kell ezzel élnünk. Az én tippem egyébként az, hogy még inkább meghúzzuk majd a költségsapkát, de először kellett egy kiindulási pont" - tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: