DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Aludni sem bírt a Vettel büntetéséről döntő Pirro

Megszólalt az a személy, aki a Kanadai Nagydíjon kiosztott vitatott büntetés nyomán a legtöbb rosszindulatú megjegyzést kapta. Az exversenyző Emanuele Pirro azt mondja, rosszul érzi magát, de attól még ez volt a helyes döntés.

Bár a lelátókról füttykoncert fogadta Lewis Hamilton győzelmét, miután Sebastian Vettel öt másodperces büntetése után örökölte azt meg, a dobogós nyilatkozatában a német elmondta, nagyon reméli, hogy az illetlen gesztus nem az esetben vétlen britet, hanem az FIA döntéshozatalát célozza.

Persze ettől sem csillapodott a népharag, és a döntést meghozó versenybírók is éppen elég rosszul érezték magukat a kritikák miatt, amelyek nemcsak a rajongók, hanem korábbi és jelenlegi versenyzők részéről is érkeztek. A Kanadai Nagydíj négy versenybírója Gerd Ennser, Mathieu Remmerie, Mike Kaerne és korábbi F1-es pilótaként Emanuele Pirro volt. Az olasz Formula Passionnek sikerült elérnie az 57 éves Pirrót, aki elmondta, hogy bár ők is szerettek volna okot találni arra, hogy ne kelljen büntetéssel befolyásolni a verseny végeredményét, végül nem tudták felmenteni Vettelt, és egyhangúlag döntöttek az időhozzáadás mellett. A bírák azt a kormánymozdulatot találták vitathatóan, amit a német már azt követően tett, hogy sikerült visszaszereznie uralmát a kicsúszó Ferrari felett – autóját ekkor jobbra mozdítva szerintük egyértelműen Hamilton blokkolása volt a célja.

02613003_011



„Szerencsére sok együtt érző véleményt is kaptam a Formula-1-ben és máshol versenyző pilótáktól” – mondta Pirro, hozzátéve, hogy aludni sem volt képes a futam utáni éjszaka. „Az persze fájt, amit a sport nagyságai, Mario Andretti és Nigel Mansell mondtak, ám a világ és az autóversenyzés megváltozott az ő idejük óta. Rengeteg lépés történt a biztonság érdekében, és a versenybíróknak is ennek szellemében kell eljárniuk.”

„Az autósportok és különösen a Ferrari rajongójaként nagyon sajnálom, hogy így kellett véget érnie a versenynek. Mint azt bizonyára mindenki sejti, egyáltalán nem könnyű meghozni bizonyos döntéseket, de a sport feddhetetlenségének mindenekfelett kell állnia.”

Az olasz exversenyző 1989 és 1991 között 37 F1-es futamon állt rajthoz a Benetton és a Scuderia Italia színeiben, legjobb eredménye egy 5. hely. Nagy sikereit azonban nem itt, hanem a túra- és sportautózásban érte el: ötször megnyerte a Le Mans-i 24 órást, ezáltal a verseny valaha volt legsikeresebb pilótái között találkozhatunk a nevével.

A közösségi médiában kialakult össztűzben lehetett azért találni valakit, akit a támadások emberi oldalára is gondolt és kiállt Pirro mellett. Maro Engel, a DTM-ben és a Formula-E-ben is megfordult német az alábbit írta Twitteren:

„Én is úgy gondolom, hogy az ítélet túl súlyos volt, de ezt a versenybírók döntésétől függetlenül mondom: szeretnék mindenkit arra kérni, hogy bánjon tisztelettel Emanuele Pirróval, aki nemcsak egy sikeres autóversenyző, de ezenfelül szerető apa, férj, és egy rendkívül kedves személy.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: