DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Vettel: A döntést fütyüljék ki, ne Lewist

Sebastian Vettelt nem volt egyszerű mikrofonvégre kapni a Kanadai Nagydíj leintését követően, mert kezdetben igencsak feldúlt volt a győzelmébe kerülő büntetés miatt. Utólag viccesnek nevezte a döntést, és a hőbörgő rajongókat próbálta nyugtatni.

Bizonyosan a szezon egyik legemlékezetesebb pillanata marad a Kanadai Nagydíj végjátéka, ahol Vettelt intették le ugyan az első helyen, de a futamot mégis Lewis Hamilton nyerte. A német 5 másodperces időbüntetést kapott, amiért a versenybírók meglátása szerint veszélyesen, a brit orra előtt tért vissza a pályára, amikor a csatájuk során lesodródott az útról a 3-as kanyar sikánjában. Vettel nem értett egyet a döntéssel, a rádióban többször hallhatóan értetlenkedett, hogy mégis hova kellett volna húzódnia a szűk kanyarban, amikor annak is örült, hogy Ferrariját távol tartotta a faltól. "Teljesen vaknak kell lennie, aki azt gondolja, hogy a füvön való keresztülcsúszás után egy pilóta kontrollálni tudja az autóját" - mondta még a futam során. 

00119010_640



A négyszeres bajnok nem is hajtott be a dobogó alá a bokszutcában, helyette a mérlegelés után azonnal a csapata vendéglátó-egységébe sietett, ahonnan csak kérlelés és némi közjáték után ment fel végül a dobogóra. Hamilton gesztusának eleget téve ott aztán egy pillanatra fel is lépett mellé a dobogó legmagasabb fokára. A díjátadó után azért meglepte őt az interjúkat készítő Martin Brundle egy mikrofonnal a kezében, és pár perccel később már szintén higgadtan tudott nyilatkozni a Sky Sportsnak.  

„Gyorsak voltunk, elől is tudtunk maradni, vezettük a futamot. De szerintem eleget mondtam erről az esetről [a rádióban], kérdezzék meg az embereket, hogy mit gondolnak róla” – mondta Vettel a lelátókról érkező reakciókra célozva, amelyek őt éljenezték, az esetben vétlen Hamiltont viszont kifütyülték. „Lewis is tisztelettel közeledett felém. Nem kellene az embereknek kifütyülni Lewist, nem az ő hibája. Ő jól látta, hogy mi történik, problémám volt azzal, hogy a pályán maradjak. Inkább a döntést kellene kifütyülni, nem Lewist.”

Arra a kérdésre, hogy a Hamiltonnal szemben így elveszített 14 pont hogyan befolyásolja az egyébként sem túl jól kinéző bajnoki esélyeit, Vettel így felelt: „Ez most nem a bajnoki címről szól. Azt hiszem, ma tényleg megérdemeltük volna a győzelmet. Ez nemcsak az én véleményem, hanem a nézőtéren ülőké is. Egy kicsit furcsa érzés ez most, nem is igazán tudom, hogy mi mást mondhatnék.”

„Ilyen döntésekkel nem teszik népszerűbbé a sportot. Az emberek versenyt akarnak látni köztünk, és amit mi addig csináltunk, az versenyzés volt. Remélem, hogy a nézők azért még vissza fognak jönni ide. Ők az okai annak, hogy itt vagyunk, hogy megépítjük ezeket a hihetetlen autókat. Nagy kár az ilyen vicces döntésekért.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: