DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Értékes leckéket kapott a Honda a McLaren mellett

A Honda F1-es projektjét vezető Masashi Yamamoto szerint pontosan a nehézségekkel teletűzdelt, McLaren mellett töltött évek kellettek ahhoz, hogy ma már ott tartsanak, hogy csak apróságok kellenek ahhoz, hogy utolérjék a többi motorgyártót.

Amikor a Honda jókora kihagyás után visszatért az F1-be a McLaren oldalán, sokan azt remélték, a nyolcvanas-kilencvenes évek aranykorát idézik majd meg a japánok a wokingiak oldalán. Nem így lett, sőt, és a Honda motorja szinte szánnivalóan gyenge volt a riválisokéhoz képest, eleve behatárolva azt, hogy mire lehetnek képesek az éppen aktuálisan benne ülők.

Bár fejlődés volt, a McLaren egy idő után úgy döntött, hogy inkább a Renault erőforrásait szeretné használni, míg a Honda előbb a Toro Rossónál, majd azóta már a Red Bull mellett is dolgozik a jobbnál jobb eredményekért. Ha összehasonlítjuk a két időszakot, jelentős a japánok fejlődése, ehhez pedig a projekt első embere szerint pontosan a nehézségek kellettek.

00118011_346



„A legnagyobb lecke az volt, hogy nem voltunk rendesen felkészülve erre az egészre” - ismerte el Masashi Yamamoto. „Ha újrakezdhetnénk, biztos, hogy jobban felkészülnénk, hogy hamarabb kerülhessünk jó pozíciókba. Értékes leckéket kaptunk a McLarennél, rengeteget tanultunk ezekből. Ezek miat ttartunk most ott, ahol.”

Yamamoto hisz abban, hogy egyszer utolérik a jelenleg domináló Mercedest. „Kemény lesz, de ha ezen az úton folytatjuk tovább, meglehet. Ezen dolgozunk minden erőnkkel. Itt minden a győzelemről szól, a lényeg, hogy haladjunk tovább a terveink szerint. A legjobb helyen vagyunk, hogy megfeleljünk a kihívásoknak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: