DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Wolff: Hamilton mentett meg minket

Toto Wolff elismerte a Mercedes stratégiai hibáját, ami miatt Hamilton borzasztóan nehéz helyzetbe került a Monacói Nagydíjon. Szerint a brit mentette meg a csapatot a megszégyenüléstől.

"Egyértelműen rossz döntés volt" - kommentálta a Mercedes vezetője, Toto Wolff a csapat Monacói Nagydíjon hozott stratégiai döntését, amely miatt Lewis Hamilton szinte karkaszig kopott abroncsokon nyerte meg a Monacói Nagydíjat. A futam első negyedében egy biztonsági autós fázis alatt döntött úgy a Mercedes, hogy friss gumikat ad az élen álló 44-es autónak, ám a brit a riválisaival ellentétben nem keményet, hanem közepes keveréket kapott, ami a 78. körre szinte használhatatlanná kopott. Hamilton ennek ellenére ma kimozdíthatatlannak bizonyult az élről.

 hamilton-portrait-20193



"Azt gondoltuk, hogy végig fogja velük bírni, de nem így történt. Ő mentett meg minket. Ezt ki kell elemeznünk" - értékelt Wolff. "Úgy számoltunk, hogy ha a 15. vagy a 16. körben cserélünk mediumokra, akkor megfelelő kíméléssel végig tudjuk csinálni. Az élen ez egy egyértelmű stratégia volt, nem tűnt túlzásnak. A huszadik körben viszont szemcsésedést vettünk észre a bal első gumin, ő pedig alulkormányzottságra kezdett panaszkodni. Onnantól nagyon-nagyon nehézzé vált a célba érés."

A verseny közepén egy ideig az is opció volt, hogy a Mercedes kihívja még egy kerékcserére Hamiltont, ám végül úgy döntöttek, hogy rábízzák tehetségére a használatban lévő szett megkímélését. "Vita alakult ki arról, hogy ki fog-e még 40 kört bírni a gumiszett. A többiek emlékeztettek arra, hogy ez egy átlagos pályán csak 20 körnek számít, szóval nyugodjak meg. Ettől függetlenül mindenki tudta, hogy mennyire nehéz lesz. Meggyőződésem, hogy körökre voltunk a bal első lenullázásától."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: