DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Fekete zászló és Mercedes-siker az első edzésen

A Haasnál egy áramszünet okozott galibát, a két Mercedest pedig Max Verstappen választotta ketté. A Ferrari csak a negyedik-ötödik helyen zárta az első szabadedzést.

Rendhagyó módon csütörtökön tartják az első két szabadedzést a Monacói Nagydíjon, ahol meglehetősen felhős időjárás fogadta a csapatokat.

Elsőként az Alfa Romeók, a Williamsek és a Toro Rossók hajtottak ki a pályára, ki közepes, ki lágy gumikon. A nagyok közül először Lewis Hamilton gördült ki Monte-Carlo utcáira, a piros oldalfalú abroncsokon. A hazai pilótát, Charles Leclerc-t hatalmas ováció fogadta minden egyes kanyarban a felvezető körén.

A két Mercedes gyorsan az élre is ugrott, Bottas-Hamilton sorrendben, a harmadik helyen pedig Leclerc állt tíz perc elteltével. A két Mercedes oda-vissza előzgette egymást az élen, közben pedig Pierre Gasly vágta oda majdnem a szalagkorlátnak a Red Bullt.

Húsz perc után váratlan bejelentés érkezett a versenyfelügyelőktől: a Haas mindkét versenyzőjét fekete zászlóval kiintették, konkrét indoklást nem jelent meg a közleményben, azonban a Haas Twitter-oldalán fedte fel a rejtély megoldását: nem működtek sem a telemetria adatok, sem a rádió, a táblák pedig nehezen láthatóak Monacóban, így mindennemű kommuikáció megszűnt a pilóták és a csapat között, az FIA pedig úgy döntött, a biztonság érdekében közbelép. Később kiderült, hogy a Haas garázsában nincs áram, ez okozta a kiesést számukra az első szabadedzésről.

A Mercedes és a Honda-motoros autók átvették az uralmat féltáv felé, de aztán a ferrarisok beleléptek a gázpedálba, és Leclerc és Vettel azonos köridőt futott, amivel a második-harmadik helyre értek oda. Csak úgy záporoztak ekkor a leggyorsabb körök, Leclerc hamar az élre ugrott, de csak néhány másodpercre, ugyanis Bottas azonnal gyorsabb tudott lenni nála, s Vettel is beelőzte a monacóit 16 ezreddel.



Aztán megérkezett Lewis Hamilton, aki még a csapattársának is majd’ négy tizedet adott. Aztán Kubica miatt emelkedhetett meg sokak pulzusa, ugyanis a Kaszinó kanyar kigyorsításánál túl hamar adott gázt, és keresztbe állt a két szalagkorlát között, az első szárnyával pedig még érintőre is vette a korlátot, szerencsére nagyobb baj nem történt.

Miközben a St. Devote kanyar macskaköves bukóterét a fél mezőny meglátogatta, a második helyre előrelépő Max Verstappen a Mirabeau-nál fékezte el magát, azonban nem sikerült rükvercbe tennie a Red Bullt és a pályabíróknak kellett visszatolniuk a holland autóját a pályára.

Az utolsó negyedórára úgy tűnt, hogy megoldódik a Haas problémája, ugyanis Romain Grosjean elhagyta a bokszutcát az FIA engedélyével, majd rövidesen Kevin Magnussen is követte őt. Carlos Sainz egyetlen kört sem tudott megtenni a McLarennel.

A csütörtök délelőtti gyakorlás történéseit itt olvashatjátok vissza.

Az első szabadedzés végeredménye:

 1. Lewis Hamilton GBR Mercedes AMG Petronas Motorsport 1m12.106s
 2. Max Verstappen NED Aston Martin Red Bull Racing Honda + 0.059s
 3. Valtteri Bottas FIN Mercedes AMG Petronas Motorsport + 0.072s
 4. Charles Leclerc MON Scuderia Ferrari + 0.361s
 5. Sebastian Vettel GER Scuderia Ferrari + 0.717s
 6. Pierre Gasly FRA Aston Martin Red Bull Racing Honda + 1.083s
 7. Nico Hülkenberg GER Renault F1 Team + 1.121s
 8. Kevin Magnussen DEN Rich Energy Haas F1 Team + 1.126s
 9. Kimi Raikkönen FIN Alfa Romeo Racing + 1.257s
10. Romain Grosjean FRA Rich Energy Haas F1 Team + 1.273s
11. Daniel Ricciardo AUS Renault F1 Team + 1.307s
12. Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo Racing + 1.331s
13. Danyiil Kvjat RUS Red Bull Toro Rosso Honda + 1.625s
14. Alexander Albon THA Red Bull Toro Rosso Honda + 1.721s
15. Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 2.172s
16. Sergio Perez MEX SportPesa Racing Point F1 Team + 2.460s
17. George Russell GBR ROKiT Williams Racing + 3.009s
18. Robert Kubica POL ROKiT Williams Racing + 3.408s
19. Lance Stroll CAN SportPesa Racing Point F1 Team + 4.029s
20. Carlos Sainz ESP McLaren F1 Team idő nélkül

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: