DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Különleges idézetek Laudától

Életének 71. évében itt hagyott minket a háromszoros világbajnok, legendás osztrák, akinek nyilatkozatai örökre emlékezetünkbe vésődhettek, hol humoros, hol szókimondó jellegük miatt.

Tavaly augusztus óta vívta élete legfontosabb harcát Niki Lauda, ám az átmeneti javulás után végül alulmaradt a csatában, amit tüdőátültetése óta vívott. Már 1976-ban is komolyan megérintette a halál szele, de végül szerencsésen felépült rendkívül súlyos balesetéből, igaz, égési sérüléseit élete végéig magán viselte.

Egyik híres idézete is éppen ezzel kapcsolatos, ezekből szemezgetünk a gpfans.com szakportál segítségével. „Nekem megvan az okom arra, hogy csúnya vagyok, a legtöbb embernek viszont nincs.” (Graham Bensingernek adott interjújából)

Az 1976-os világbajnoki címet a zárófutamon, ömlő esőben vesztette el, mivel nem akarta az irreális körülmények között kockára tenni az életét. „Számomra nevetséges volt az egész. Egy idióta TV-szerződés miatt kellett kimennünk és kockáztatni az életünket. Senki nem látott semmit, egészen szörnyű volt.”

„Úgy döntöttem, hogy a televízió nem elég jó indok arra, hogy versenyezzek. Ezért megmondtam előre a Ferrarinak, hogy egyetlen kört fogok megtenni. Így is tettem, aztán megálltam a bokszban. Azóta sem bántam meg.” (Guardian)

Nyolc világbajnoki cím a képen, három legendával


James Huntot mindig is nagyra becsülte. „Kellemes, tiszteletteljes kapcsolatunk volt. Megbíztunk egymásban tudtam, hogy sosem lökne ki a pályáról, ami abban az időszakban nagyon fontos volt.” (Telegraph)

Melyik korban versenyezne legszívesebben? „Ma tízszer több pénzt keresnek a versenyzők és szinte nincs is kockázat ebben. Ugyanakkor többször is eléggé unalomba fullad az egész.” (Guardian)

„Michael Schumacher volt minden pilóta közül a legnagyobb. Ő volt az igazi tökéletesség a sebességével, az ösztöneivel és a kiváló technikai felkészültségével, hozzáértésével.” (Guardian)

A balesete után sosem műttette meg a tűzben megsérült fülét. „Az emberek gyakran kérdezik tőlem, miért nem operáltattam meg soha (a fülem). Erre csak azt tudom mondani, honnan a f*szból találjak egy fület? Ez az egyszerű válaszom erre.” (Reuters)

Végül pedig jöjjön egy örökbecsű idézet híres, piros sapkájáról. „Ez a sapka véd meg engem attól, hogy buta emberek bután nézzenek rám.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: