DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ezért a Mercedes a monacói esélyes

A számok ritkán hazudnak és a legfrissebb mérések szerint a Mercedes hatalmas favoritként érkezhet meg a Monacói Nagydíjra, pedig az utóbbi években egyáltalán nem ez volt a helyzet.

Évekig Monaco volt az egyik olyan pálya a Formula-1-es versenynaptárban, amelytől kicsit tarthattak a Mercedesnél, hiszen a szűk kanyarokban kevésbé érvényesültek az autó erősségei, ellenben a Ferrari és a Red Bull többször is itt mozgott a legjobban - nost, a jelek szerint 2019-ben ez másképp lesz. Christian Horner beszélt arról, hogy az eddigiek alapján most itt is a Mercedes a favorit, méghozzá nagyrészt a barcelonai hármas szektor miatt: az ottani lassú kanyarok megmutatták, hogy melyik autónak milyen a tapadása ilyen helyzetben, a Mercedes pedig gyakorlatilag leiskolázta a riválisait.

mercedes_7



De hogy pontosan mennyire? Nos, a legjobb Q3-as köröket vizsgálva a Mercedes 444 ezreddel volt gyorsabb ebben a szektorban a Red Bullnál és 635 ezreddel a Ferrarinál, ami elképesztően nagy különbség néhány kanyar alatt - ezt pedig tetézi az, hogy 2018-hoz képest a Ferrari három és fél, a Red Bull pedig másfél tizedet rontott, míg a Mercedes több mint négy tizedet javított önmagához képest.

Ez a szektor hagyományosan előre szokta vetíteni, hogy mire számíthatunk Monacóban és ha ez most is így lesz, akkor bizony félhetnek a Ferrarinál és a Red Bullnál is. Mattia Binotto, a maranellóiak csapatfőnöke azért árnyalta a képet annyival, hogy mások lesznek a beállítások és főleg mások lesznek a gumikeverékek, úgyhogy szerinte nekik is lesz esélyük, de ha hihetünk a számoknak, akkor az újabb Mercedes 1-2-re van a legnagyobb esély, legalábbis az időmérőn.

A számok nem hazudnak, de hasonlóan biztos volt mindenki a szezon előtt a Ferrari dominanciájában is...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: