DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Villeneuve: Leclerc rossz hatással van a Ferrarira

Vettel mindenért kap, Leclerc-nek akármit elnéznek a rajongók: a korábbi világbajnok szerint erre vezethető vissza, hogy a csapaton belüli egyensúly teljesen felborult idén.

Az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve a közvélekedésben megfigyelhető érdekes tendenciára hívta fel a figyelmet. A Ferrarinál Sebastian Vettel számtalan kritikát kapott már 2019-ben, minden hiba után alaposan elmarasztalják, de az időmérők és futamok után is leírják, ha elmaradt csapattársától vagy a Mercedestől. Eközben Charles Leclerc újra és újra dicséretet kap első ferraris nagydíjain mutatott sebességéért, és még a bakui időmérőn elkövetett vezetői hibája miatt – amilyenért a négyszeres világbajnokot ízekre szedték volna – sem szenvedett csorbát megítélése.

„Ha meghallgatjuk a rajongókat, vagy megnézzük a fórumokat, azt látjuk, hogy Leclerc még a kvalifikációs incidensért sem kapott kritikát” – beszélt a kettős mércéről Villeneuve a motorsport.com-nak. „Ha Vettel követte volna el ugyanezt, a média és mindenki más megsemmisítette volna, egy azonos hibáért.”



„Úgy gondolom, ez végső soron negatív hatást gyakorol a csapatra. És Seb bahreini megforgása ebből fakad, akárcsak a kínai csapatutasítás” – magyarázta a kanadai. De nem csupán Vettel igyekszik, hogy megtartsa státuszát: „Leclerc kvalifikációs balesete ugyanerre vezethető vissza. Bizonyítani akarta, hogy ő az első számú a csapatnál. Ezzel végső soron a teljes istállónak ártott. Remélem, újra sikerül egyensúlyi helyzetbe állniuk, mert most a Mercedesnek kellene őket üldöznie, ehelyett csupán három dobogós helyet tudnak felmutatni. Semmiféle pozitív hatást nem gyakorolt a csapatra.”

„Leclerc gyors és személy szerint készen áll. A Ferrari nem áll készen ehhez hasonló helyzetre. Leclerc szemszögéből csodálatos a helyzete, és már meg is mutatta, mennyire gyors. De ha a Ferrarit vesszük csapatként, és megnézzük Vettel múltját, valamint emlékezünk arra, mi történt, amikor Ricciardo a Red Bullhoz ment, akkor látjuk, hogy Sebnek az kell, hogy a csapat és a rajongók is szeressék. Ez elveszett az idei évben” – magyarázta, mi okozza Vettel idei megingásait.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: