DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Gasly figyelmetlensége bokszutcai rajtot eredményezett

A jelek szerint a bakui verseny sem hozza el az áttörést a Red Bull küszködő franciája számára, aki a második szabadedzésen nem állt meg mérlegelésre, ezért szigorú büntetést kapott a futamra.

Pierre Gaslyt a 90 perces második szabadedzés leintése után rendelték ki rutinellenőrzésre: a Red Bull pilótája azonban nem vette észre rajtszámát az FIA információs panelén, mivel a csapat előzőleg szólt neki, hogy a bokszutcába megérkezve egy kerékcserét fognak elgyakorolni, ezért „támadja” a bejáratot. Gasly elhaladt a mérleg helyszíne mellett, majd sor került a bokszutcai gyakorlatra.

A hibázó franciát berendelték a stewardok, majd a pilóta és a csapat képviselője meghallgatása, valamint a felvételek megtekintése után megállapították, hogy Gasly megszegte a sportszabályzat 29.1 a) cikkelyét. Ez a pont kimondja, hogy a versenyzőnek ilyen mulasztás esetében a bokszutcából kell kezdenie a futamot. A Red Bullnak joga van fellebbezni a döntést.



Pedig Gasly elégedett volt a szabadedzés után: habár ő is kivette a részét a délután során látott számtalan elfékezésből, a második edzés kilencedik helyezettje úgy érezte, Sanghaj után sikerült újra előrelépnie.

„Sok mindent kipróbáltunk és jó irányt vettünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy rendelkezésünkre áll teljesítmény, ezért pozitív a hangulatom. A fékezés bizonyult kissé trükkösnek, ezért párszor a menekülőútra kényszerültem, miközben a határokat próbálgattam. Az autó viszont folyamatosan javul, így az érzettel elégedett vagyok. A Ferrari sokkal gyorsabbnak tűnt ma, de meglátjuk, mire leszünk képesek a holnapi kvalifikáción” – idézi a Red Bull sajtóanyaga a büntetés előtt nyilatkozó Gaslyt. Az időmérőt a francia már el is felejtheti, valószínűleg csak a Q1-ben fog részt venni edzésként, és a futamhoz fűzhető reményei is nagy érvágást szenvedtek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: