DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Kubica: Teljesen megváltozott az F1

Az idén a mezőnybe nyolc év kihagyást követően visszatérő lengyel szerint főleg a gumikezelés lett sokkal fontosabb az utóbbi időben. A Williams pilótája úgy érzi, bizonyított a kétkedőknek.

Robert Kubica az idei szezont megelőzően még súlyos 2011-es ralibalesete előtt, a 2010-es idényzárón állt rajthoz Formula-1-es versenyen, azaz bő nyolc esztendő telt el a március közepi melbourne-i futam előtt számára F1-es viadal nélkül. A lengyel nem is tagadja, hogy teljesen más lett a száguldó cirkusz:

kubica-williams-2019-1



„Nagyon sokat változott a sport nemcsak műszaki, hanem vezetési szempontból is. Rengeteg dolog ugyanolyan, ugyanazzal az érzéssel vagy hozzáállással kell megközelíteni. Viszont vannak, amik teljesen megváltoztak, mint például a gumik kezelése” – idézi a Williams versenyzőjét a RaceFans.net szakoldal.

Kubica mostanit megelőző F1-es idényében még szabad volt a verseny közbeni tankolás, ráadásul a Pirelli helyett még a Bridgestone volt az egyedüli gumibeszállító – e két változás talán a legjelentősebb 2010-hez képest: „Összességében teljesen más a versenytempó, mint a múltban, főleg a mi helyzetünkben, ahogy szenvedünk a tapadással. Rendkívül fontos tényezővé váltak a gumik, nagyon oda kell figyelni rájuk.”

Az amúgy sok mindennel szenvedő lengyel pilóta úgy érzi, eddigi versenyteljesítményével rácáfolt azokra, akik attól tartottak, nem lesz elég erős a hosszú etapokon: „Bennem nem voltak kétségek, de nyilván azok után, hogy az utóbbi években nem teljesítettem hosszú versenyeket, voltak kérdőjelek. A fizikai állapotom remek, és nincsenek gondjaim a futamokon, pedig a legtöbben talán ettől tartottak. Látszik, hogy nem kell aggódnunk emiatt, de én erre is számítottam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: