DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Prost: Túl sok a technológia, kevés az emberi zsenialitás

A négyszeres világbajnok, egykori zseniális pilóta szerint a modern kori Formula-1-ben a technológia abszolút meghatározó és teljesen háttérbe szorult az emberi faktor, ami nem túl jó irány.

Szíve szerint ismét olyan Formula-1-et hozna létre Alain Prost, ahol az emberi zsenialitás és tehetség sokkal többet számít, mint a bivalyerős technika. Néhány évtizeddel ezelőtt többé-kevésbé kiszámíthatatlanok voltak a száguldó cirkusz versenyei, ám a mérhetetlen költekezés miatt a gyári támogatással rendelkező istállók behozhatatlan előnnyel építettek ki óriási szakadékot a középmezőnnyel szemben.

A hatalmas meglepetések esélye a hibridéra megjelenése óta szinte kizárt, az első három közé is csak rendkívül ritkán kerülhet be olyan pilóta, aki nem a három topcsapat valamelyik versenyzője. A technológia erős és hatékony, ugyanakkor egyre kevésbé számít az emberi tudás a versenyzésben és ezt sajnálattal kénytelen végignézni a Professzor, aki még egészen más korban ült F1-es autó volánja mögött.

Egy Formula-1-es erőforrás is rendkívül bonyolult rendszerré vált


„Olyan időszakot élünk, ahol rengeteg és bonyolult technológiát használunk, elképesztő mennyiségű adattal dolgozunk. Ez a technika fantasztikus, a nagy autógyáraknak még előnyös is, mivel időnként elmosódik a határvonal a versenyzés és a társadalom között” – idézi Alain Prostot az f1i.com szakportál.

„Meglátásom szerint, ha a sportág jövőjéről beszélgetünk, egy olyan Formula-1 felé kellene mozdulnunk, ahol ismét sokkal több szól a zseniális megoldásokról, sokkal több meglepő eredmény születik, jóval szélesebb stratégiai lehetőségek adódhatnak.”

„Jóval emberibbé kellene változtatni a sportágunkat a pilóták és a mérnökök szempontjából is. Sokkal inkább ki kéne hangsúlyozni az emberi tényezőt és sokkal kevésbé összpontosítani a technológiára. Természetesen a mérnöki munka is fontos kell, hogy legyen, a megfelelő egyensúly megtalálására lenne szükség. Akkor a Formula-1-en kívüli emberek számára is sokkal érthetőbbé válna a sportág” – tekintett előre Prost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: