DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso: Minden területen fejlődött a McLaren

Habár 2018 végén visszavonult a Formula–1-ből, az évközi első teszten Fernando Alonso már ott ült abban a McLarenben, ami a nap során szerzett tapasztalatai után szerinte is minden tekintetben előre lépett a korábbi évekhez képest.

Elmondása szerint nem bánta meg, hogy a tavalyi szezon végén úgy döntött, 17 év után kiszáll a Formula–1 körforgásából, és az olyan versenyszériákban keres új kihívásokat magának, mint a WEC vagy az IndyCar. Ennek ellenére a kétszeres világbajnok Alonso az idei első évközi teszten mégis ott ült az MCL34-ben, amiről 64 kör megtétele után elmondta, minden tekintetben előre lépés azokhoz a versenygépekhez képest, amelyekkel ő versenyzett a wokingi istálló színeiben.

„Az autónak sokkal több a tapadása, az egyenesekben sokkal nagyobb a húzóereje, de a motor szempontjából is rengeteget fejlődtek. Szóval összességében az egész csomag jó irányba halad” – összegezte Alonso a keddi tesztnapon szerzett tapasztalatait Szahírban.



A spanyol szavait az idei szezon eddigi eredményei is bizonyítják, hiszen, habár Carlos Sainz Jr. Ausztráliában és Bahreinben is már a leintés előtt feladta a versenyzést az autó meghibásodása miatt, csapattársa, az újonc Lando Norris az év első futamán a 12., a hétvégi futamon pedig az előkelő hatodik helyen zárt. Ami viszont ennél is biztatóbb a brit istálló számára az az, hogy a szahíri időmérőn évek óta először mindkét autóval ott voltak a Q3-ban.

Alonso szerint ezek az eredmények is azt bizonyítják, az autóban óriási potenciál rejtőzik. A korábbi évekkel ellentétben viszont idén akár a konstruktőri negyedik hely is múlhat azon, hogy a McLaren mikor fullad ki a fejlesztési versenyben.

„Az elmúlt négy-öt évben nagyon sokat dolgoztunk a csapattal, mégsem volt egy folytonosság a munkákban és az eredményekben. Voltak fejlődésre utaló jelek, hiszen a tavalyi Bahreini Nagydíj után harmadik vagy negyedik helyen voltam a világbajnokságban. Jól indítottuk az évet, de ezt a pozitív kezdést nem tudtuk az egész szezonra kiterjeszteni, hiszen már májusban vagy júniusban abbahagytuk az autó fejlesztését, ezért az év hátra lévő része eléggé fájdalmas volt” – mondta a spanyolok kétszeres világbajnoka. „Idén viszont van egy nagyon jó alapunk, és a fejlesztési terv is jónak tűnik, szóval boldog vagyok, mert úgy érzem, végre valóban lehet egy jó szezonunk.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: