DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Wolff: Nehéz lesz méltóképpen pótolni Charlie-t

A Mercedes csapatfőnöke elmondta, már a vasárnapi futam előtt világossá vált, hogy a csütörtök hajnalban elhunyt Charlie Whiting versenyigazgató fontosabb szerepet töltött be a sport életében, mint azt gondolták, ezért pótlása szinte lehetetlen lesz.

A Formula–1 világát egy emberként rázta meg Charlie Whiting csütörtök hajnalban érkezett halálhíre. A 66 éves brit szakember az F1-es paddock egyik, ha nem a legnagyobb presztízzsel rendelkező alakja volt, miután már 1997 óta ő töltötte be a sport versenyigazgatói székét. Whiting tragikus hirtelenségű halála azonban nem akadályozhatta meg az évadnyitó Ausztrál Nagydíj zökkenőmentes lebonyolítását, így helyére ideiglenesen azt a Micheal Masit nevezték ki, aki jelenleg is az ausztráliai Supercars versenyigazgatójaként tevékenykedik. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy a továbbiakban is ő fogja-e betölteni Whiting üresen maradt helyét.

A Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint az FIA számára óriási feladat lesz az, hogy megtalálja azt a szakembert, aki véglegesen betöltheti Charlie Whiting pozícióját, ami három titulust is magába foglalt: versenyigazgató, rajtfelelős és a biztonsági küldöttség első embere. „Hatalmas űr maradt utána, amit lehetetlen lesz méltóképpen betölteni” – mondta az osztrák, aki a Whiting tiszteletére szervezett gyászszünetet követően beszélgetett az F1 sportigazgatójával, Ross Brawnnal arról, hogy az egykori versenyigazgató milyen pótolhatlan szerepet játszott a sport életében.



„Ők is csak akkor jöttek rá, valójában milyen sok mindenért is volt Charlie felelős. Még az olyan triviális dolgokért is, mint az, hogy a pálya mely részein lehetnek veszélyes helyre kihelyezve a kamerák. Ross ezt említette nekem, de még rengeteg olyan feladat van, amikről együttesen Charlie gondoskodott. Éppen ezért nagyon nehéz döntés előtt áll az FIA, és szerintem egyszerűen lehetetlen lesz a pótlása. Ennek ellenére bárkit is neveznek ki, kötelességünk lesz őt teljes mértékben támogatni.”

Wolffhoz hasonlóan, a Formula–1 egykori első embere, Bernie Ecclestone is azon a véleményen van, senki sem fogja úgy végezni a versenyigazgatói munkát, ahogyan azt Whiting tette. „Ő mindent látott, hallott és mindent meg is csinált, mintha egyszerűen minden az ő feladata lett volna. Éppen ezért szinte lehetetlen lesz méltó utódot találni, mert egy embert kellene gondoskodjon arról a dologról, amiket Charlie hatáskörébe tartoztak, és ez senkinek nem fog menni. Ha viszont ketten vagy hárman fogják betölteni a helyét, az sem fog úgy működni, mint eddig” – vélekedett Ecclestone, akivel Whiting már az egykori Brabham istállónál is együtt dolgozott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: