DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az Esportból elérhető lesz a Formula-1?

Rendkívül gyorsan, dinamikusan fejlődik a virtuális versenyzés világa. A Formula-E bajnoka úgy gondolja, hogy a játék már régen nem csak játék, tíz év múlva a száguldó cirkuszba is bekerülhetnek a legjobbak.

Néhány évvel ezelőtt még senki nem vette komolyan a szimulátoros versenyzést, egyfajta játéknak fogták fel a valódi pilóták és a szakemberek is. A virtuális világ azonban egyre nagyobb teret nyer és egyre inkább bizonyítja, hogy a legjobbak akár a valós versenyzésben is megállhatják a helyüket.

Sokan megmosolyogták a hírt, amikor bő egy évvel ezelőtt az Esport csapatot indított a Bajnokok Tornáján (Race of Champions). Idén januárban viszont mindenkit meghökkentett, amikor a szimulátor-versenyző Enzo Bonito a RoC viadalán legyőzte a Formula-E két évvel ezelőtti bajnokát, az egykori Formula-1-es pilótát, Lucas di Grassit.

Di Grassi szerint a legjobb Esportosok tíz éven belül az F1-be is bekerülhetnek


A technológiai fejlődés okán a szimulátoron edződő játékosok egyre felkészültebbek. Di Grassi rámutatott, hogy jobb, ha egyre inkább odafigyelünk a kibertérből érkező versenyzőkre, ez ugyanis már közel sem csak játék. „Egyértelműen azt kell mondanom, hogy figyelnünk kell erre a vonalra, ez a Bajnokok Tornáját követően még inkább igaz” – idézi az egykori FE bajnokot a Motorsport szaklap.

„Az elmúlt időszak rámutatott, hogy az Esports sokkal inkább hivatás már, mint pusztán egy játék. Úgy vélem, alig tíz éven belül a Formula-1-be is eljuthatnak innen, tekintve azt, hogy a technológia milyen fenomenális tempóban fejlődik. Úgyhogy azt hiszem, tíz éven belül valóban megtörténhet” – tette hozzá Lucas di Grassi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: