DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Kubica: Olyan leszek, mint egy újonc

Hiába tudhat öt F1-es szezont a háta mögött, a hosszú évek után idén visszatérő Robert Kubica úgy érzi, a szezonnyitón szinte semmit nem fog számítani eddigi tudása, már ami az autókat érinti.

Az idei Formula-1-es szezon nagy visszatérője, Robert Kubica előtt egy újonc helyzetéhez hasonló fejlődési folyamat áll – állította a lengyel maga, aki szerint a tíz évvel ezelőtti autók alig emlékeztetnek a jelenlegi F1-es technikákra. Azóta valóban számtalan változás történt a sorozatban, hiszen többek között bejöttek a hihetetlenül összetett, de borzasztóan erős hibrid hajtásláncok, megszokott lett a DRS használata, és drasztikusan javult az autók tapadása is. A lengyelnek tehát van mit tanulnia, de idővel szeretne azzal a természetességgel vezetni, ahogyan azt ralis balesete előtt, 2006 és 2010 között tette.

 kubica-2018-portre-williams



„Ausztráliában inkább újonc leszek, semmint az a pilóta, aki mát öt szezont végigcsinált. Ennek az az oka, hogy az F1 nagyon sokat változott. Mindig is változékony volt, ha összehasonlítjuk a kétezres évek autóit a jelenlegiekkel, szinte nem találunk hasonlóságot. Keményen kell dolgoznom, de várom a kihívást, és szeretnék rátalálni arra a természetes vezetési stílusra, amit régen alkalmaztam. Mindennek a lehető legsimábbnak kell lennie” – nyilatkozta az Autosportnak.

Kubica a Williams alakulatával, a valóban újonc George Russell csapattársaként csatlakozik a 2019-es mezőnyhöz. A visszatérés nemcsak technikailag, hanem mentálisan is komoly kihívás lesz számára, de bízik benne, hogy a korábbi tapasztalatai ezen a területen hasznára lesznek.

„Segítségemre van, hogy magas szinten űztem ezt a sportot, így megtapasztaltam, milyen versenyezni a legjobb pilóták ellen. Remélem, hogy ez a tudás segít arra a szintre jutni, amivel elégedett lennék. Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora kihívás előtt állok, de megvetettem a lábaimat. Nagy megtiszteltetés, de egyben kemény munka is az F1-ben versenyezni. Csak a feladataimra koncentrálok” – jelentette ki.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: