DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kubica: Csak annyira leszek jó, mint a Williams

Szenzációsnak nevezhető Robert Kubica visszatérése a Formula-1 mezőnyébe nyolc év kihagyás után. A lengyel szerint viszont csak annyira lehet gyors, amit az idei Williams enged számára.

2017 nyarán tűnt elő újra a semmiből Robert Kubica, aki 2011-ben elszenvedett, súlyos ralibalesetéből tökéletesen soha nem épül már fel, leginkább korlátozott mozgásra képes jobb karja miatt. A száguldó cirkuszban elengedhetetlen mindkét kéz használata, ám az egyszeres futamgyőztesnek a teszteken nem okozott problémát sérülése.

A tavalyi évet a grove-i istálló fejlesztő- és tartalékpilótájaként töltötte, ám az idei szezonra állandó versenyzői ülést kapott a 2018-ban rendkívül látványosan szenvedő gárdától. A 34 esztendős lengyel tudja, hogy hatalmas kihívás előtt áll, de tisztában van azzal is, hogy csak annyira tud majd villantani, amennyit a versenyautója enged neki.

A Williams idei autója szabja meg, mekkorát villanthat a visszatérő Kubica


„Nehéz és igen ambiciózus feladatot kell megoldanom, de úgy vélem, mindenki úgy ismer engem, hogy nemigen vállalok olyat, ami túl könnyű lenne. Hogy mennyire sikerül és mennyire lehetek közel, nagyrészt attól függ majd, milyen lesz az új versenyautó” – fogalmazott Kubica a Przeglad Sportowy című lapban.

„Hogy hogyan viselkedik az FW42, nagyban megkönnyítheti, vagy éppen bonyolíthatja a helyzetemet. A tavalyi autó problémáit testközelből tapasztalhattam meg, olyan érzés volt vezetni, mintha olyan partnerrel kellene táncolnunk, aki nem is tud táncolni.”

„Ha egy versenyautó nem úgy teljesít, ahogy arra a pilóta számít, akkor nem igazán a sebességről és a köridőkről szól a történet, hanem a versenyzőt folyamatosan hátráltató, rossz érzésről” – tette hozzá a tapasztalt lengyel. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: