DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Brundle: Raikkönen Pán Péter, Vettel az ellentéte

Míg a Ferrari vezérpilótája esetében a botlásokat domborította ki, a finn versenyzőnél megfiatalodásról és remek produkciókról beszélt az ex-F1-es: Kimi Raikkönentől a Saubernél is meglepetésekre számít.

Sebastian Vettel Ferrarihoz való csatlakozása óta most először fordult elő, hogy szezon végén nem a német, hanem csapattársa, Kimi Raikkönen éves teljesítményének megítélése kedvezőbb az esetek többségében – annak ellenére, hogy 320 pontjával a német végzett második helyen a bajnokságban, míg a 251 pontos finn harmadik lett. A szakértőként ténykedő korábbi F1-es, Martin Brundle ugyancsak kontrasztba állította az alapvető hibákat elkövető Vettelt és a megfiatalodó Raikkönent:

„A spái rajt és újraindítás, valamint a bajnoki hadjárat széteséséig, Hockenheimig jellemző teljesítménye alapján Vettel időnként nagyon erősen teljesített, de sok alapvető hibát is elkövetett” – írta a Sky Sports oldalán megjelent évértékelő cikkében Brundle. „Ha Kimi Raikkönen Pán Péter, és 39 évesen is fiatalnak és frissnek tűnik, akkor Seb épp az ellentéte, habár hiszek abban, hogy még mindig rendelkezik a kellő tempóval. Kerék a kerék elleni harcokban azonban nincs rendben az ítélőképessége, amit ki kell javítania. Jövőre Ricciardóhoz hasonló helyzet alakulhat ki Leclerc érkezésével.”



Raikkönen megújulását Brundle azzal magyarázta, hogy a veterán nyomás nélkül tudott igazán kiválóan szerepelni: „Raikkönen legjobb teljesítményei közül több azután érkezett, hogy kiderült, 2019-ben kikerül a Ferraritól. Ericsson, Hartley és pár másik versenyző esetében is az történt, hogy miután a nyomás megszűnt, és nem volt mit veszíteni, maguktól jöttek a dolgok.”

„Kimi monzai pole-pozíciója figyelemreméltó volt – persze egy kis szélárnyékkal a csapattárstól, ami akkor vitát kavart – és megérdemelten győzött Austinban. Mégis úgy vélem, hogy mivel az elmúlt években 65-80 %-át szerezte a csapattársa pontszámának, a Ferrarinak döntenie kellett a továbbról” – igazolta a finn pilóta leváltását. Mindazonáltal úgy véli, Raikkönentől számíthatunk kirívó tettekre új csapatánál:

„Olyan érzésem van, hogy Kimi mindenféle meglepetést fog okozni a Saubernél. Erős lesz a jövő évi autójuk, ő pedig újra örömből vezet majd. A szezon egyik meglepetése lehet, nem úgy értve, hogy megnyerheti a bajnokságot, mert attól a csapat messze van, de ne zárjuk ki részéről a váratlan eredményeket 2019-ben” – zárta Brundle.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: