DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Leclerc félelmetesnek találta az F1-et

Első szezonja alapján hihetetlennek hangzik, de a monacói pilóta tartott attól, hogyan tud majd megküzdeni a száguldó cirkusz kihívásaival - leginkább az ezerfelé ágazó figyelmét emelte ki nehézségként.

Charles Leclerc lenyűgözően versenyzett első Forma-1-es szezonjában, mellyel nem csak a szakma, de a Ferrari elismerését is kivívta – jövőre így már ő versenyezhet Sebastian Vettel társaként a Scuderiánál. Bevallása szerint eleinte túl nagy falatnak tartotta a sportágat, bár teljesítményén ez aligha látszott meg. „Az elején félelmetes volt annyi emberrel beszélni” – emlékezett vissza.



„Mindent, amit mondasz, kielemzik. És nem csak a mérnököd, hanem rengetegen. Azt kell mondjam, ha nem is ijesztőnek, de mindez kicsit félelmetesnek bizonyult. De aztán hozzászoktam. Idővel változik a visszajelzés típusa is, sokkal precízebbnek kell lennem, mert sokan vannak a háttérben. A Formula-2-ben csak egy a főbb dolgokra kell koncentrálni, mivel egy-két ember segít felkészíteni az autót. Ez az F1-ben másképp van, amelyhez időbe telt hozzászokni.”

Leclerc hozzátette, hogy a másik dolog, amely nehézséget okozott számára, az a futamok hosszúsága. „Emlékszem, az első néhány verseny extrém hosszúnak bizonyult a Formula-2-höz képest. 20 kör után azt az üzenetet várod, hogy ’két kör és vége’, ehelyett azt mondják, hogy ’még 40 kör’. Ez elég sok!”

A monacói - aki két futamot szeretne megnyerni jövőre - úgy véli, hogy az év eleji meglepetések után bölcsebbé vált azon képességeit illetően, melyek a siker felé vezető utat kövezik ki az F1-ben. „Ez leginkább annak köszönhető, hogy hozzászoktam a paddockhoz, és más olyan dolgokhoz, melyeket a vezetésen kívül el kell végeznünk. Ezek általában apróságok, mégis sokat számítanak. Aztán megtanultam, hogyan kell együtt dolgozni sok emberrel. Úgy vélem, ezek változtattak rajtam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: