DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az elmúlt éveket hibáztatja a McLaren-főnök

Igyekezett megmagyarázni a pocsék 2018-as szezont a McLaren feje, Zak Brown: „a következetes vezetés hiánya” az az évek óta megújuló probléma, amely miatt idén szétesett a csapat.

Miután a wokingi istálló megszabadult a Honda-motoroktól és a Renault erőforrására váltott, látszólag minden adott volt, hogy a McLaren visszatérjen a dobogós pozíciókba: ehelyett a pocsék 2018-as évad ki sem lógott az elmúlt szezonok sorából, a csapat végül hatodik helyen zárt a konstruktőri világbajnokságban. Zak Brown vezérigazgató szerint a probléma nem az idei évben keresendő.

„Ami ide juttatott minket, már öt évvel ezelőtt elkezdődött. Az idei év problémája éveken keresztül formálódott” – idézi Brownt a crash.net Ezt úgy foglalnám össze, hogy hiányzott a következetes vezetés. Nem akarok ujjal mutogatni senkire sem. A fókuszáltság minden aktivitásból hiányzott az igazgatótanácstól lefelé: kivásárlások, cégek egyesülése, csapatfőnökök, vezérigazgatók jöttek és mentek.”



„Újra és újra megjelent a fókusz hiánya, és azt hiszem, ez hozta létre a problémát. Amiből az következett, hogy az emberek nem rendelkeztek egyértelmű célokkal, elszámolási kötelezettséggel, felelősséggel. És végső soron ebből jött létre az idén megépített gyenge versenyautó. A struktúra, szervezet miatt, mert az egyes emberek különösen tehetségesek. Világbajnokságokat nyertünk, több mint 100 munkatársunk 20 éve itt dolgozik. Ők nem felejtették el, hogyan kell győzni, csak a megfelelő infrastruktúra hiányzott” – magyarázta Brown, hogy a szervezésben keresendő minden baj forrása.

Tulajdonképpen használt a McLarennek a gyenge szezon olyan értelemben, hogy felszínre hozta ezeket a hiányosságokat? „Jobban szerettem volna jó évet. Természetesen ez az év meglepetést okozott valamennyiünknek. Bele kellett nézni a tükörbe, közel kerülni a csapathoz, változásokról dönteni. Ideális esetben hosszabb távon profitálunk ebből az évből. Sok területet fedeztünk fel, ahol elmaradtunk az elvárásoktól. Végeredményben ez hasznunkra válik, mert ki tudtuk jelölni ezeket a problémákat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: