DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen: Hajítsák ki a büntetőpontokat

A holland egyszerűen botrányosnak találná, ha valakit minimális vétségek miatt tiltanának el egy versenytől, ezért legszívesebben kukába hajítaná a büntetőpontok rendszerét.

A Formula-1 2014 óta alkalmazza a pilóták szankcionálására létrehozott „fekete pontok” rendszerét, amely szerint a pályán elkövetett vétségek különböző mennyiségű (általában 1-2) pontot számítanak, és ha valakinek 12 hónap alatt összegyűlik 12 strigulája, azt automatikusan eltiltják a következő futamról. A jelenleg hétnél tartó Max Verstappen az Autosportnak kendőzetlenül fejtette ki véleményét a fenti megoldásról.

verstappen-portre-2018



„Ki kellene hajítaniuk a kukába. Ha azt gondolják, hogy valaki túl gyakran vét hibát, akkor egyszerűen tiltsák el egy versenyre, nem igaz? Semmi szükség erre a hülye pontrendszerre, nincs igazam? Ha valaki rendszeresen valamilyen minimális hibát vét, akkor idővel összejön a 12 pontja, az abból fakadó büntetés meg nem hiszem, hogy helyes lenne.”

Verstappen szerint a pilótákat „túl könnyen elmarasztalják”, a halmozódó pontok pedig „extra büntetésnek számítanak”, mivel a hibákat 12 hónapra visszamenőleg számolják.

A pontokon kívül számos egyéb módon szankcionálhat még a versenybíróság: megrovással, 5 vagy 10 másodperces időbüntetéssel, áthajtásossal, 10 másodperces stop&góval, rajtbüntetéssel, kizárással és eltiltással.

„Szerintem alig volt néhány versenyző a Formula-1 történetében, aki eltiltást érdemelt. Az egy másik történet, ha valaki óriási rajtbalesetet okoz, de azt botrányosnak tartom, ha valakit azért tiltanak el, mert apróságok miatt összegyűltek a pontjai” – tette hozzá a holland.

A haasos Romain Grosjean épp egy lépésre van ettől, a franciának ugyanis jelenleg 10 büntetőpontot jegyez a versenyzői licensze. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: