DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Whiting: Verstappen egyértelműen megérdemelte a büntetést

Charlie Whiting szerint nem is volt kérdés, mi lesz az első körös Max Verstappen-Kimi Raikkönen incidens vége. A versenyigazgató szerint a holland megérdemelte büntetését.

A Red Bull örökké kakaskodó hollandja, Max Verstappen úgy érezte, „kicsit hülyeség” az, hogy Charlie Whitingék öt másodpercre elmeszelték őt azért, mert az első körben szélesen fordult a sikánban, majd a pályára visszatérve kiterelte a pályáról Kimi Raikkönent.

Charlie Whiting szerint a hollandnak ezúttal nincs igaza. „Elég egyértelmű volt a helyzet, ugyanis Max elhagyta a pályát, majd veszélyesen jött vissza” - ecsetelte Whiting. „Minden versenyzőnek kötelessége biztonságosan visszajönni a pályára, Kimi viszont ott volt és Max ki is tolta őt a pályáról. Nem nagyon volt vita erről a stewardok között.”

00118019_423



Természetesen Whitingot megkérdezték a valamivel későbbi, Verstappen-Vettel csörtéről is, ahol végül elmaradt a szankció, holott Vettel ott is a hollandot érezt hibásnak. Ott a szakember szerint egyik versenyzőt sem lehetett hibáztatni. „Seb megpróbált belülre menni, és valljuk be, abszolút indokolható megmozdulás volt. Félig Max mellett is volt már, majd Max ráfordult. Klasszikus eset.”

Aztán kaphattunk egy bepillantást is a döntési mechanizmusokba is. „A stewardok nem osztanak büntetést, hacsak nem érzik egyértelműen hibásnak valamelyik felet. Arról, hogy ki milyen arányban volt hibás, nyilván megoszlanak a vélemények, de nem lehetett egyértelmáen egyik vagy másik versenyző nyakába varrni az esetet.”

Whiting a kínai esettel vont párhuzamot. „Akkor Max gyakorlatilag felnyársalta Sebet, most semmilyen hasonlóságot nem lehetett felfedezni. Akkor Max egyértelműen vétkes volt, most viszont Seb egyszerűen csak előzni szeretett volna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: