DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Régi emlékeket idézett meg Suzukában Mika Hakkinen

20 éve már, hogy Mika Hakkinen pályafutása első világbajnoki címét ünnepelhette. Mivel pont Suzukában történt a jeles alkalom, a finn a mostani Japán Nagydíj programpontjaként megjáratta világbajnok McLarenjét.

Még nincs egészen húsz éve, de a helyszín miatt mindenképp aktuális volt a téma: 1998-ban Mika Hakkinen pontosan a mostani Japán Nagydíj helyszínén, Suzukában szerezte meg pályafutása első világbajnoki címét Michael Schumacher előtt.

Kapóra jött ez a suzukai pálya versenyszervezőinek, akik, mivel harmincadik alkalommal rendeznek a pályán Japán Nagydíjat, pályára küldtek több legendás autót a Formula-1 közel- és távolabbi múltjából is. Az egyik ilyen autó Hakkinen világbajnok gépe, a McLaren MP4-13 volt.

„Képzelhetik, milyen érzés volt, pláne ezen a pályán!” - lelkendezett a nemrég 50. születésnapját ünneplő kétszeres világbajnok a bokszba való visszatérés után. „Ez egy nagyszerű pálya, ráadásul rengeteg emlék köt ide, már csak azért is, mert itt lettem világbajnok Michael Schumacher ellen. Nyilván olyan az egész, mintha tegnap lett volna, de ez logikus is.”

 

Ha valaki azt hinné, hogy Hakkinennek a maga 50 évnyi rutinjával már nem tudnak újat mutatni, nos, az téved. A finnt még mindig meg tudták lepni az autóban tapasztalt erőhatások. „Óriásiak, teljesen más egy utcai autóhoz képest! Ami a legcsodálatosabb az egészben, az az, hogy még mindig sokan úgy gondolkoznak ezekkel az autókkal kapcsolatban, hogy hogy a fenében voltak képesek ilyen teljesítményre? A mérnökök a McLarennél annak idején nagyszerű munkát végeztek.”

Hakkinen nem számított arra, hogy 50 évesen még F1-es autót fog vezetni. „Álmomban nem gondoltam volna, de nagyon jó itt lenni.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: