DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Hamilton: Miattam úsztuk meg a balesetet

Kis híján drámai balesettel végződött Hamilton és Vettel vasárnapi versenye, a páros centikre volt az összeütközéstől. A brit világbajnok szerint ha ő nem fékez, mindketten a betonfalban végzik.

Nem sokon múlt a vasárnapi Orosz Nagydíjon, hogy a Formula-1 2018-as szezonjának vb-címéért küzdő párosa megúszott egy fájdalmas balesetet. Lewis Hamilton és Sebastian Vettel a futam első harmadában, a bokszkiállásokat követően csapott össze egymással. Vettel egy alávágással került az akkor második helyen haladó riválisa elé, aki a kerékcseréket letudva közvetlenül a ferraris mögé érkezett vissza a pályára. Hamiltonnak nem sokat kellett várnia az első előzési kísérletre, amely során kis híján összeütközött a két autó.

„Szélárnyékot vettem, majd kihúzódtam mögüle. Az én szemszögemből Vettel egyszer, aztán még egyszer megmozdult. Ha nem fékezek, a falban kötök ki. Összeütköztünk volna. A pilótafülkéből nézve két mozdulatnak tűnt, amit sokszor megbeszéltünk már, hogy nem tehetünk. Szerencse, hogy megúsztuk” – magyarázta Hamilton a leintést követően.

A videóban jól látszik, hogy Vettel védekezés közben egyszer sem fordítja át balra a kormányt, Hamilton azért láthatott ebben két mozdulatot, mert a német visszavett a kormányszögből

Vettel védekezésképp annyit tett hozzá, hogy neki nem állt szándékában az akadályozás. „A tizenhármas kanyarba érve kissé elfékeztem magam, Lewis pedig egészen közel került hozzám. Az egyenesre DRS-távolságon belülre került, láttam, hogy közeledik. Nehéz ezekben a tükrökben látni, de úgy gondolom, hogy a féktáv előtt mozdultam meg. A belső ívet akartam védeni, nem állt szándékomban megzavarni őt.”

Az FIA természetesen megvizsgálta az esetet, ám végül semmi kivetnivalót nem talált a ferraris manőverében. „Úgy éreztük, hogy Vettel irányváltása egynek számított, amit egy kis hezitálás tört meg. Új volt ilyet látni, általában az egyik, majd a másik irányba látunk védekezést. Szerintem Hamiltont is ez zavarta össze” – indokolta a döntést Charlie Whiting versenyigazgató.

Hamilton a fenti esetet követően nem sokat várt a válasszal, mindössze két kanyarral később befejezte, amit elkezdett, és maga mögé utasította Vettelt. A brit egy csapatutasításnak köszönhetően megnyerte a futamot, miközben a németet a harmadik helyen intették le.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: