DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Így rontotta el majdnem a Mercedes Hamilton versenyét

Noha Szocsiban kétség sem fért a Mercedes dominanciájához, a késői reakció a kiállásoknál majdnem visszaütött - Toto Wolff elmagyarázta, milyen diskurzus zajlott a csapat bokszában.

A listavezető Lewis Hamilton megnyerte az Orosz Nagydíjat Valtteri Bottas előtt, így a brit pilóta és a Mercedes is komoly lépést tett a bajnoki cím felé. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen a csapatutasítás miatt a csapat magyarázkodni kényszerült, ráadásul nem ez volt az egyetlen kényes pillanat számukra az 53 kör során. Miután Bottas az élről cserélt a 12. körben, Lewis Hamilton nem követte őt – Sebastian Vettel és a Ferrari viszont egyből megpróbálkozott az elévágással.

A terv bejött, a német riválisa elé tért vissza, de mindössze egy körig örülhetett pozíciójának, hiszen a szemfüles Hamilton a négyes kanyarban utat talált mellette – tempóban pedig esélye sem volt felvenni a versenyt a Mercedesszel. A leintés után Toto Wolff bevallotta: miatta veszített pozíciót a brit, egyszerűen azért, mert a lehetséges startégiai forgatókönyveket próbálta megbeszélni az Ezüstnyilak agytrösztjével, James Vowlesszal.



„Jól tettük, hogy Valtterit hívtuk be elsőként” – idézte a Motorsport az osztrákot. „Lewis esetében viszont egy kört csúsztunk. Az én hibám volt, hiszen éppen Jamesszel tárgyaltam, ezért cseréltünk egy körrel később. Lewisnak nagyon keményen kellett harcolnia Sebastiannal, gyönyörű manőver volt, de elkezdtek hólyagosodni az abroncsai. Így kerültünk abba a helyzetbe, hogy bár Valtteri vigyázott a gumikra, Lewisnak hólyagosak voltak, közvetlenül mögötte Sebastiannal.”

„Onnantól kezdve két forgatókönyv állt rendelkezésünkre. A legjobb az lett volna, ha így marad, Valtteri nyer és Lewis lesz a második, a legrosszabb pedig az, ha nem bírják a gumik, és Sebastian megelőzi Lewist. Ezért lett Valtteri a döntésünk áldozata. A racionalitás azt diktálja, hogy jól cselekedtünk, a bennünk lévő versenyző viszont azt, hogy nem” – mondta Wolff.

A Mercedes sportigazgatója szerint, ha élen hagyják Bottast, Hamilton sokkal többet is veszíthetett volna, mint egy helyet Vettel ellenében. „Láttuk Spában, még egyszer ki kellett állnunk. A Ferrarival Monzában fordult elő ugyanez, és nekik is ki kellett állniuk. Képzeljék el, mi történik, ha Lewisnak még egyszer cserélnie kell, és a 6-7. helyen végez a győzelem helyett. Nyomás alatt voltunk, amikor dönteni kellett” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: