DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Domenicali Alonsót Schumacherhez hasonlítja

A Ferrari egykori csapatfőnöke Schumacherrel és Alonsóval is dolgozott együtt, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy nehéz a pilótákat egymáshoz mérni, mert két különböző korszakról van szó.

Michael Schumacher még mindig a valaha volt legjobb pilótája az F1-nek: bajnoki címek (7) és futamgyőzelmek (91) tekintetében ő vezeti az örökranglistát. Ha Fernando Alonso eredményeit nézzük, messze elmarad a hétszeres világbajnokétól: csupán két bajnoki cím és jóval kevesebb futamgyőzelem (32) szerepel a spanyol neve mellett, bár két szezonban csak igazán kevés kellett Alonso újabb bajnoki elsőségéhez. 

Stefano Domenicali 1996-ban csatlakozott a Ferrarihoz csapatmenedzserként, ekkor pedig végigkövethette Michael Schumacher maranellóiaknál töltött karrierjét. Fernando Alonso csatlakozásakor, 2010-ben már csapatfőnökként figyelhette spanyol pilótája teljesítményét.

Az olasz szakember szerint mindkét versenyző kiváló tehetség: „Fernandót egy hihetetlen pilótának tartom. Azt mondanám, mint mindig, hogy a számok alapján Michael a legjobb. De Fernando esetében ne feledjük, hogy még képes volt nyerni, és nagyon közel állt hozzá, hogy a Ferrarival is rendkívül sikeres legyen.”

 domenicali-alonsorol-es-schumacherrol



„Michael befejezte a karrierjét, Fernando pedig még nem, lássuk, meg tudja-e szerezni a ’tripla koronát’. Remélem, hogy megcsinálja. Természetesen jó lenne látnunk őket ugyanabban az autóban versenyezni, hogy lássuk, ki a legjobb.”

Domenicali felhívta rá a figyelmet, miért nehéz Schumacher és Alonso teljesítményének összevetése: „A különbség az a két periódus között, hogy egyik részről (Schumacher) a legjobb csapatunk volt minden pozíciót nézve, és még a teljesítmény és a versenyzők szempontjából is. Amikor Fernando Felipével versenyzett, sajnos nem volt a legjobb az autó több okból kifolyólag, ennek ellenére mégis képesek voltunk kis híján megnyerni a bajnokságot.”

Alonsónak nem jött össze a végső siker a Ferrarival, de az olasz szakember is elismerte, hogy csapata a 2010-es évek elején nem a legjobb autóval rendelkezett: „Nagyon balszerencsések voltunk, hogy nem nyertünk 2010-ben és 2012-ben két különböző ok miatt. Mégis a végéig harcoltunk, de ez az elem nem garancia semmire, mert az élversenyzőknek is jó autó kell a győzelemhez.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: