DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

2019-ben érkezhet a Q4?

Sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy jövőre a Q3-mal nem ér véget az időmérő edzés, hanem egy Q4-et is beiktatnak, és ott fog eldőlni a pole-pozíció sorsa. Egyéb változások is lesznek.

 

A német Auto Motor und Sport értesülései szerint jövőre az eddigi három időmérős szakaszhoz hozzácsapnak egy negyediket is, de ezentúl is lesznek még olyan változások, amelyek már a Formula-1 jövőjének alapköveit rakják le.

Erősebb, hangosabb motorok

A legfontosabb, hogy a jelenlegi motorformula, a mindenféle energia-visszanyerő rendszerekkel változatlan marad jövőre, azonban több energiát tudnak majd felhasználni az elektromos rendszerekből. Jövőre már 120 kW extra energiát tud majd előállítani az energia-visszanyerő rendszer, amely 2021-ben már 140 kW lesz. Ráadásul a sebesség, aminél aktiválódik a plusz töltet, magasabb lesz, ami azt jelenti, hogy magasabb lesz a fordulatszám is, így hangosabbak lesznek a motorok jövőre.



Költségvetési sapka

A Liberty Media szeretne bevezetni egy költségvetési limitet, hogy a kisebb csapatoknak is lehetőséget biztosítson, és már tervbe is van véve a 2021-es bevezetése. A motorgyártók egyelőre azonban nem nagyon vannak szabályozva az erőforrások elkészítésével kapcsolatban, de ez is megváltozik majd valamikor 2021 és 2023 között. A motormennyiség, amivel tesztelhetnek a próbapadon, csökkenni fog, és a jelenlegi megengedett 4000 tesztórát 2021-re megfelezik, amit 2023-ban szeretnének 1000 órára csökkenteni.

Időmérő edzés

Ez talán az egyetlen olyan dolog a Formula-1-ben, ami jelenleg kifogástalanul működik már évek óta, a Liberty Media mégis újítani szeretne rajta. Jövőre ugyanis tervben van a Q4 bevezetése, amely a sajtóhírek szerint az utolsó 8 pilóta között döntené el a pole sorsát. Kérdés, ez mennyit tenne hozzá az eddigi élményhez, talán jobb lenne, ha az utolsó 5-6 autó között dőlhetne el az első rajtkocka, de még semmi sincs kőbe vésve, meg kell várni a hivatalos bejelentést.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: