DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 5. szombat
F1

A Williams saját magát vezette félre

Az elmúlt években óriásit zuhant a korábban számos világbajnokot adó istálló. Jelenleg utolsó az erősorrendben, pedig a problémák már régebben kezdődtek. 2014-ben azonban a sikerek elkendőzték a bajt.

Több válságot is átvészelt már a Williams csapat története során. Elég az 1987 utáni visszaesést, vagy a tíz évvel későbbi sikertelen időszakot vennünk, de 2005-től kezdve a csapat nemigen része az élmezőnynek, Az utóbbi szűk tizennégy évben egyetlen futamgyőzelem jött össze, 2012-ben meglepetésre Pastor Maldonado szállította a sikert a Spanyol Nagydíjon.

A csalódást keltő, 2013-as esztendő után, a hibrid-turbómotorok megérkezésével a gárda gyorsan talpra állt és remekül használta ki a Mercedes-erőforrások látványos erőfölényét. A Williams simán szerezte meg a konstruktőri bajnokság harmadik helyét 2014-ben és 2015-ben is.

Pedig az istálló főnöke szerint ekkor már régen át kellett volna strukturálni a csapatot, de a kezdeti turbós sikerek elkendőzték a problémákat, így félrevezetve a gárdát. Ennek a levét isszák most, a folyamatos lecsúszás ugyanis megállíthatatlanul egyre lejjebb vitte a Williams-Mercedest és idén már rendre a sereghajtók között kell keresnünk, a pontszerzés is nagyon nehéz feladat.

„Valószínűleg a 2014-es sikerek félrevezettek minket és nem vettük észre, hogy a korábban végzett munka már nem működik megfelelően. Ez fordulópont volt, ott két sikeres évet zártunk és nem figyeltünk fel rá, hogy sok tekintetben más módszerrel kellene dolgoznunk” – nyilatkozta Claire Williams.

Hosszú évek munkája kell, hogy a Williams újra sikeres lehessen


„Ilyenkor az ember könnyen eshet kísértésbe, hogy külső tényezőkkel indokolja a sikertelenséget és kívülről várja a segítséget is, hogy valaki jön és gyorsan, sikerrel újra a mi javunkra fordítja a helyzetet. A Formula-1 nem így működik.”

„Egészen biztosan nincs még vége a válságnak, de szerintem a sportban minden csapat megél nehéz helyzeteket, mint amilyet mi idén. Nem hiszem, hogy ez szokatlan. Legyünk reálisak, az ötödik helyről a tizedikre nem esik valaki vissza azért, mert néhány problémája van. Nekünk rengeteg gondunk adódott, amit sorban helyre kell tennünk.”

„A csapat teljes átszervezésen és nagyjavításon esik át azért, hogy 2019-ben sokkal jobb helyzetben lehessünk. De ehhez idő kell, nem várjuk, hogy jövőre visszatérünk és azonnal versenyeket nyerünk. Bőven kell hozzá idő, de 100%-ig biztos és optimista vagyok a jövőnkben” – tette hozzá a Williams csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: