DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Sajtó: Leclerc-nek aláírt szerződése van a Ferrarinál

Német lapértesülés szerint a Scuderia bizarr helyzetben van hazai versenyén. Raikkönennek nincs maradása a csapatnál, de utódját nem akarják Monzában bejelenteni, mivel a pole-t megszerző finn szárnyal a pályán.

Az olasz sajtó beszámolói alapján mind a spái, mind a monzai versenyre úgy készültek a Formula-1 rajongói, hogy a Ferrari bejelentheti, Kimi Raikkönen a 2019-es szezonban is a csapatban marad. Az Olasz Nagydíj hétvégéjén azonban nagy fordulat követezett, és most már minden forrásból arról hallani: a 21 éves Charles Leclerc veheti át a finn pilóta helyét jövőre.

A Saubernél jelenleg első évét teljesítő Leclerc az év korábbi szakaszában tűnt esélyesnek, fő pártfogója a Ferrari elhunyt elnöke, Sergio Marchionne volt. Marchionne hirtelen betegsége és halála után azonban az új vezetés, beleértve Louis C. Camilleri elnököt számos megoldandó üggyel szembesült, ezért F1-es fronton inkább az állandóságot preferálja, és Raikkönennel hosszabbított volna. Mi vezetett mégis a jelenlegi fordulathoz? Az Auto Motor und Sport szaklap szerint Leclerc még hónapokkal ezelőtt megegyezett Marchionnével, ezért menedzsere, Nicolas Todt, valamint apja, az FIA-elnök Jean Todt nyomást gyakorolnak a Ferrarira, hogy kötelezettségüknek tegyenek eleget, és Leclerc-nek adják az ülést, ezzel tiszteletben tartva Marchionne akaratát is.



Camilleri Monzában azt mondta, „még semmi sem eldöntött”, az AMuS szerint viszont valójában szó sincs arról, hogy a veterán és ifjú pilóta között még mérlegelnének. Raikkönen hiába futja 2013 óta legjobb szezonját, nincs maradása a csapatnál, Leclerc viszont érvényes szerződése értelmében a jövő évi ülés birtokosa. Ahogy már korábban megírtuk, Raikkönen egykori istállójánál, a McLarennél köthet ki.

A fő fejfájást az okozza, mikor jelentsék be a pilótaváltást. Az Olasz Nagydíj általában kiváló alkalom a Scuderia számára, hogy új igazolást vagy hosszabbítást kürtöljön világgá, de ezúttal mégsem lenne szerencsés itt kihirdetni Raikkönen menesztését, hiszen a finn rendkívül népszerű a tifosinál, különösen, hogy szombaton ő szerezte meg a rajtelsőséget. Egy pletyka szerint a Ferrari épp az időmérő után akart bejelentést tenni Leclerc-ről, de miután Raikkönen zárta élen a kvalifikációt, lefújták a tervet.

Az átigazolás üresedést jelent a Saubernél, mivel pedig a csapat névadó szponzora, az Alfa Romeo ragaszkodik egy Ferrari-kötődésű versenyzőhöz, az istálló tartalékpilótája, a 2017-ben két nagydíjat teljesítő Antonio Giovinazzi kaphatja meg nagy lehetőségét. Amíg Raikkönen tűnt befutónak, Leclerc-t a Haashoz várták, Romain Grosjean helyére, a francia pályafutása azonban megmenekülhet a Ferrarinál történt fordulatoknak köszönhetően, igaz, Sergio Perez még alternatívának tűnik az amerikai istállónál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: