DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton elvette Raikkönentől a győzelmet Monzában

Miután Vettel az első körben megforgott, csapattársa kiváló pozícióba került, hogy megnyerje a Ferrarival az Olasz Nagydíjat. Hamilton viszont – akit Bottas Raikkönen feltartásával segített – a hajrában megelőzte a finnt.

Az 53 körös Olasz Nagydíj rögtön balesettel kezdődött, habár jóval kisebbel, mint az egy héttel korábbi belga futam: Brendon Hartley Stoffel Vandoorne és Marcus Ericsson közé szorult harapófogóba, ütközött utóbbival, és első szárnya leszakadt, illetve kereke kitört. Az új-zélandi néhány száz méter után feladta a futamot.

Az élen eközben a pole-pozíciós Kimi Raikkönen őrizte a vezetést Sebastian Vettel és Lewis Hamilton előtt. Hamilton és Vettel már az első sikánban kis híján összeértek, majd másodikban a címvédő támadt: beszúrt Vettel mellé, a német azonban nem akart teret hagyni riválisának, összeért vele és megforgott, a mezőny végére esett vissza. Az ütközést vizsgálták, de büntetést egyik pilótának sem osztottak ki érte.



Beküldték a biztonsági autót – ez lehetőséget adott Vettelnek, hogy kevés időt veszítsen szárny- és kerékcseréjével –, amely a 4. körig maradt a mezőny előtt. Az újraindítást követően Hamilton a célegyenesben megelőzte Raikkönent, a finn azonban harcias kedvében volt, és a második sikánban visszavette a vezetést Hamiltontól, aki Vettel megforgásából okulva előzékeny volt. A következő körben a két versenyző gyorsan elhúzott a többiektől, Raikkönen azonban mindvégig néhány tizeddel egy másodperc felett tartotta a különbséget, így az üldöző nem használhatta a DRS-t. A harmadik helyen a Valtteri Bottast megelőző Max Verstappen haladt Red Bulljával.

A futam elején Romain Grosjean ötödik, Carlos Sainz hatodik, Esteban Ocon hetedik pozícióban állt, és kiemelkedően jó, nyolcadik-kilencedik helyre lépett elő a két Williams. Még Fernando Alonso is pontszerző pozícióban haladt, ám már a 10. körben kiállt a bokszba műszaki hiba miatt, azt emlegetve, hogy „ugyanaz a probléma” sújtotta újra. Hátrébb Vettel sérült autóval is sorra előzte a lassabb autókat, egyedül a motorcsere miatt hátulról induló Daniel Ricciardo nem bizonyult könnyű falatnak. A német a 15. körben jött fel a pontot érő 10. pozícióba Szergej Szirotkin megelőzésével.

Raikkönen a 21. körben kiállt, és megkapta lágy abroncsait a szuperlágyak helyett. A Mercedes szerelői több körben előjöttek a bokszból az abroncsokkal, de a csapat stratégái végül úgy döntöttek, Hamilton nem reagálja le Raikkönen kiállását, hanem a pályán marad még egy darabig. A brit végül a 28. körben kapta meg lágy gumijait, és közel 4 másodperccel ellenfele mögött ért vissza, ám egy rendkívül értékes segítőt kapott. A páros ekkor második-harmadik helyen tartózkodott, közvetlenül Raikkönen előtt a kiállását még nem teljesítő Valtteri Bottas haladt, akinek feladata az volt, hogy lassítsa honfitársát.

A 30. körben az ötödik pozícióig felzárkózó Vettel is kiállt, az utolsó 23 fordulóra megkapta a szuperlágy abroncsot, ezzel kellett a 10. pozícióból, Raikkönenhez képest 41 másodperc hátrányból minél előrébb felkapaszkodnia.

Bottas tökéletesen ellátta feladatát: Raikkönen DRS segítségével sem tudta megelőzni honfitársát, viszont annyit lassult, hogy Lewis Hamilton néhány körön belül minimalizálta lemaradását, és ő is nyithatta hátsó szárnyát. A fiatalabb finn egészen a 37. körig körözött Raikkönen előtt, akinek gumijain szemcsésedés is jelentkezett. Hamilton segítésével saját futamát megnehezítette, mivel a kiállás után csak a negyedik helyre, Verstappen mögé tért vissza.

Bottas a gyorsabb autóval körök alatt utolérte Verstappent, mikor azonban előzni próbált a célegyenes végén, a holland a Mercedes felé húzta autóját, a kerekek pedig összeértek. Egyik versenygép sem sérült, Bottasnak azonban el kellett hagynia a pályát. Az egyértelműen vétkes Verstappen öt másodperc időbüntetést kapott.

Percekkel később, a 45. körben, mindössze nyolccal a leintés előtt az élen zajló csatában is fejlemény történt, Hamilton elhatározásra jutott és az egyes kanyarban túljutott a finnen. Raikkönen nem kapott esélyt a visszatámadásra, a brit hamarosan már másodpercekkel vezetett. Olaszországban továbbra sem tört meg a Ferrari 2011 óta tartó nyeretlensége: Hamilton megszerezte szezonja hatodik győzelmét.

Raikkönen a végén már csak azzal foglalkozott, hogy szinte foszlányokban lógó gumikkal beérjen a második pozícióba, öt és fél éve tartó nyeretlensége Monzában sem ért véget. A pályán Max Verstappen végzett harmadikként, miután azonban versenyidejéhez hozzáadták büntetését, csak ötödik lett Bottas és Vettel mögött – utóbbi csupán 16 másodpercre végzett a futamgyőztestől és 8-ra Raikkönentől első körös megforgásával és egy helyett két kiállásával.

A hatodik helyen Romain Grosjean ért célba a Haasszal, mögötte az újabb kettős pontszerzést elkönyvelő Racing Point Force India pilótái, Esteban Ocon és Sergio Perez végeztek. Carlos Sainzé és Lance Strollé lett az utolsó két pont, a Williams a szezon során csupán másodszor fért be a legjobb tíz közé. Hárman estek ki az Olasz Nagydíjról: Hartley és Alonso mellett Daniel Ricciardo, akinek autójával motorhiba végzett.

A futam részletes krónikája megtalálható élő cikkünkben.

Az Olasz Nagydíj végeredménye:

  Versenyző Csapat Körök Idő/hátrány
1 Lewis Hamilton Mercedes 53 1:16:54.484
2 Kimi Raikkonen Ferrari 53 8.705
3 Valtteri Bottas Mercedes 53 14.066
4 Sebastian Vettel Ferrari 53 16.151
5 Max Verstappen Red Bull/Renault 53 18.208
6 Romain Grosjean Haas/Ferrari 53 56.32
7 Esteban Ocon Force India/Mercedes 53 57.761
8 Sergio Perez Force India/Mercedes 53 58.678
9 Carlos Sainz Renault 53 1:28.140
10 Lance Stroll Williams/Mercedes 52 1 kör
11 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 52 1 kör
12 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 52 1 kör
13 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 52 1 kör
14 Nico Hulkenberg Renault 52 1 kör
15 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 52 1 kör
16 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 52 1 kör
17 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 52 1 kör
- Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 23 kiesett
- Fernando Alonso McLaren/Renault 9 kiesett
- Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 0 kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: