DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Ferrari nem feledkezett meg Genováról

A Scuderia a Belga Nagydíj hétvégéjén versenyautóin emlékezik meg a másfél héttel ezelőtti, genovai tragédiáról. A Ferrarinál már nem először mutatnak hasonló esetben, nyilvános együttérzést.

2018. augusztus 14-e fekete napként íródott be Olaszország történelmébe. A genovai Morandi-híd középső harmada egy vihar során leomlott, a katasztrófa 43 ember életét követelte. Az olasz istálló pedig egy kis rajzzal és felirattal Vettel és Raikkönen versenyautójának orrán emlékeztet a borzalmas eseményre.

Vettel és Raikkönen autóján is az egykori Morandi-híd


Olaszország azóta is sokkhatás alatt áll, ami természetesen a sportéletet sem hagyja hidegen. A múlt héten eleve elhalasztották a Serie A nyitófordulójának azon két mérkőzését, amelyben érintett volt a két genovai csapat. Most vasárnap, az Empoli elleni összecsapáson pedig a szurkolók megegyeztek, hogy a 43. percig teljes csendben nézik a meccset, minden egyes áldozatra egy percnyi csenddel emlékeznek.

Belgiumban a Ferrari az autók orrán egy kis rajzzal az egykori hídról, valamint egy olasz nyelvű felirattal hívta fel a figyelmet, aminek jelentése: „a szívünkben”. Négy héttel ezelőtt a nem sokkal korábban elhunyt Ferrari-elnökre, Sergio Marchionnére emlékezett a Ferrari egy-egy gyászszalaggal. 

A Scuderia egyébként hasonló helyzetekben mindig reagálni szokott korábban is. 2014-ben a főszponzor, Santander Bank elnöke, Emilio Botín egy szívroham következtében elhunyt. A versenyautókon a szponzorfelirat mellett két fekete csíkkal adták meg a tiszteletet az egykori elnöknek. 2003-ban a nem sokkal korábban eltávozott Gianni Agnelli tiszteletére a versenyautó elnevezése F2003-GA lett.

Michael Schumacher 2001-ben, Monzában

A legfeltűnőbb módon azonban a 2001-es, az Egyesült Államokban történt terrortámadásra emlékeztek. A Ferrari minden szponzorfeliratát levette versenyautóiról a néhány nappal később kezdődő, Olasz Nagydíj hétvégéjén, Monzában. Az autó orrkúpja pedig koromfekete festést kapott Michael Schumachernél és Rubens Barrichellónál is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: