DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Magnussen először élvezi az F1-et

A Haas az első csapat, amelynél nem érzi helyzetét instabilnak a dán pilóta. Kifejtette, miért nem találta meg számításait korábbi istállóinál, a McLarennel és Renault-nál, ahol csak egy-egy évig versenyzett.

Kevin Magnussen, a Haas pilótája Formula-1-es pályafutása eddigi legjobb évét futja, a világbajnokság nyolcadik pozíciójában áll, köszönhetően erős pontszerzéseinek, elsősorban két ötödik és két hatodik helyezésének. Negyedik szezonjáig kellett várnia, hogy minden összeálljon: korábban teljesített egy idényt a McLarennel, majd a Wokingban tartalékpilótaként töltött 2015-ös szezon után a Renault-hoz került, ahol az évad befejeztével szintén elveszítette ülését. A Haas az első istálló, amellyel két évet töltött, és a másodikban sikerült igazán felvennie a ritmust.

„Ez az év valóban élvezetes, a legélvezetesebb eddig a Formula-1-ben, egyúttal a legversenyképesebb is. Egyfajta megtiszteltetés érzése tölt el” – értékelte 2018-as szezonját az Autosportnak Magnussen, aki elsősorban a csapat szerepét húzta alá. „Ez megmutatja a csapat minőségét. Képesek döntéseket hozni, kötelezettséget vállalni és irányt meghatározni. Ez az igazi erősségük, nincsenek harcok a vezetőségben, nincsenek véleménykülönbségek. Az én esetemben egyetértettek, hogy olyan versenyző vagyok, akihez szeretnék hozzákötni magukat. Ezt eldöntötték, aztán belevágtak és végigvitték.”



Magnussen nincs igazán pozitív véleménnyel első két csapatáról: szerinte a McLarennél és Renault-nál töltött évek „szörnyűek és instabilok voltak, melyek az ülésem elvesztésével végződtek”. Első istállója Fernando Alonso érkezése miatt cserélte le, annak ellenére, hogy 2014-et erősen kezdte, dobogós pozícióval debütáló versenyén, Ausztráliában, amely máig egyetlen pódiuma.

„Formula-1-es karrierem kezdete nagyon ingatag volt. Nagy lendülettel érkeztem az F1-be, de elveszítettem, amint ideértem” – mondta a dán, aki McLaren-növendékként a Formula Renault 3.5 szériában nyert bajnoki címet. „A csapat, amelyhez kerültem, nagyon instabil volt, a menedzsmentben harc dúlt. Óriási nyomás nehezedett rám, mivel Jensonnal (Button) kellett megküzdenem. Hibákat kezdtem elkövetni, ilyenkor pedig az ember feszültté válik és nem teljesít jól.”

„Talán nem a megfelelő okok miatt választottak engem” – tért át a Renault-ra, amely véleménye szerint opciók hiányában igazolta le őt 2016-ban, a gyári visszatérés szezonjában. „Nem kaptam meg azt a támogatást, amelyre szükségem lett volna. Most is úgy gondolom, hogy jó munkát végeztem, de ők már az elején eldöntötték, hogy nem én vagyok a hozzájuk illő.”

„De szerencsére a Haas meglátta a bennem rejlő potenciált, és lehetőséget adott nekem, olyan szerződést kínáltak, amelyben stabilitást láttam” – folytatta Magnussen, aki magabiztosan beszél a csapattal való folytatás lehetőségéről. „Nem gondolom, hogy bármennyire is sietnünk kéne, és azt sem hiszem, hogy túl sokáig tartana. Nem stresszelek ezen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: