DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Jerezben tarthatják a téli teszteket

A tervekkel ellentétben mégsem Bahrein lesz a 2019-es felkészülési időszak helyszíne. A legvalószínűbb, hogy két spanyol pálya valamelyikén tesztel a szezon előtt a mezőny.

A Formula-1-es téli tesztek hagyományos helyszíne, Barcelona már nem számít reprezentatív pályának az elmúlt évek ingadozó időjárása miatt – emellett a legutóbbi tesztelés során szemcsésedés lépett fel, ennek következményeként fejlesztette ki a Pirelli speciális, vékonyabb futófelületű abroncsát, amely először a Spanyol Nagydíjon szerepelt –, ezért felmerült, hogy 2019-ben a szezont megelőzően már másik pályán készül fel a mezőny.

Az első számú jelölt Bahrein volt stabil időjárása miatt, és hogy megvalósuljon a teszt, még arról is szó esett, hogy az F1 vezetése állni fogja a csapatok szállítás miatt felmerült többletköltségeit. A héten viszont a bahreini terveket lefújták, a jövő évi tesztelés Európában fog zajlani.



Két versenypálya jöhet szóba az Autosport szerint: az egyik a Circuit de Barcelona-Catalunya, amely Bahrein terveit sem nézte jó szemmel, mivel a két teszt fontos bevételi forrás számára a Spanyol Nagydíj mellett. A másik Jerez, ahol utoljára 2015-ben tartottak tesztet. A pálya éppen azért esett ki, mert nem számított reprezentatívnak, viszont azóta újraaszfaltozták, az időjárás pedig általában kedvezőbb, mint az északabbra és óceántól távolabb található Barcelonában.

A Williams műszaki igazgatója, Paddy Lowe ezt mondta Bahreinről és a lehetséges pályákról az Autosportnak: „Amennyire én tudom, erre most nem fog sor kerülni. A hét során világossá vált, hogy nincs elegendő támogatottsága. Barcelona merült fel javaslatként, és Jerez is egy opció. Talán más helyszíneket is számításba vesznek, de ez a kettő a legvalószínűbb” – mondta a szakember.

A bahreini tesztnek a következő időpontokat jelölték ki: február 18-21. és február 26–március 1., ez utóbbi két héttel előzi meg az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: