DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton megnyerte a Magyar Nagydíjat, Bottas és Vettel ütközött

A brit F1-es pilótát egy pillanatig sem lehetett megingatni a 33. Magyar Nagydíjon, a dobogó többi pozíciójáért zajló csatában pedig csapattársa és legfőbb riválisa ért össze.

Bár Valtteri Bottas leheletnyivel jobban rajtolt csapattársánál, Lewis Hamilton megőrizte a vezetést a Magyar Nagydíj első pillanataiban, Kimi Raikkönen pedig hiába próbálkozott a két Ezüstnyíl megelőzésével, végül ő járt pórul, hiszen csapattársa a kettes kanyar külső ívén körbeautózta a finnt. Mögöttük Carlos Sainz vesztett leginkább az első métereken, tőle azonban Max Verstappen is rosszabbul járt, hiszen a hatodik körben arra kérte csapata, hogy parkolja le egyre lassuló Red Bullját a pályán – addigra már Charles Leclerc sem volt versenyben.

Noha rövid ideig a virtuális biztonsági autó vette át az uralmat, és többen is kerékcsere mellett döntöttek, az élen nem történt változás. Lewis Hamilton folyamatosan növelte előnyét az élen, izgalmat pedig egyedül Daniel Ricciardo felzárkózása jelentette: a 12. helyről induló ausztrál a 21. körben már Kevin Magnussent előzte a hatodik pozícióért. Időközben az első kerékcserékre is sor került: meglepetésre nem az egyik Mercedes, hanem Kimi Raikkönen cserélte le először ultralágy abroncsait sárga jelzésű Pirellikre, majd Valtteri Bottas is követte őt, és tett ugyanígy.



Az éllovas a 26. körben látogatta meg csapatát, 13 másodperccel az élmezőnyből egyedül nem cserélő, és lágy gumin rajtoló Sebastian Vettel mögé. Egy körrel később ismét Ricciardót fürkészte a kamera, hiszen a szintén zseniálisan autózó Pierre Gasly-t előzte meg, és lépett fel az ötödik helyre – ez azért is volt nagy szó, mert a verseny ezen szakaszában befagytak a távolságok a pilóták között, és sehol sem kezdett nagyobb csata kialakulni.

Néhány körrel később Kimi Raikkönen egy másodpercen belülre ért az azonos taktikán autózó Valtteri Bottashoz képest, az azonban nagyobb meglepetésnek bizonyult, hogy Sebastian Vettel tartani tudta kiállása után távolságot Hamiltonhoz képest – 26 körrel idősebb abroncsokon. Az izgalmakat tovább fokozta, hogy a 38. körben Kimi Raikkönen ismét lágyakat cserélt, egy körrel később pedig a német pilóta is megejtette kiállását.

A Ferrari-pilóta 1,5-2 másodpercet veszített a csere alatt, így Bottas mögé ért vissza – bár nem kellett sokat várni arra, hogy vadonatúj ultralágyain pillanatok alatt a finn mögé érjen, előznie nem sikerült. A 45. kör hozta el Ricciardo egyetlen kiállását, és maradt az ötödik helyen, Pierre Gasly, Kevin Magnussen, és a remekül taktikázó – és körhátrányba került – McLarenek előtt.

Amikor a wokingiak bokszfalán kezdték elhinni, hogy kettős pontszerzéssel zárják a hétvégét, Stoffel Vandoorne erőtlen autójával az egyes kanyar belső ívére húzódott, és feladta a versenyt. A versenybíróság újra VSC-t rendelt el a papajasárga gép elvontatása idejére, ez azonban kevés változást hozott a futam képében. Amíg Vettel Bottasszal „szórakozott”, Hamilton 15 másodperc fölé növelte az előnyét, Raikkönen pedig körről körre lopta a távolságot hozzájuk képest.

A ravaszt Vettel húzta meg: a 65. körben beszúrt Bottas mellé az egyes kanyar után, és hajszálnyival elé is került féktávon, ám a finn vissza próbált támadni - sikertelenül. A Mercedes-pilóta elkapta a Ferrari hátsó részét, és elvesztve első szárnya felét a bukótérbe csúszott. Vettel így előrelépett a második helyre, Raikkönen a másodikra, Bottasnak pedig a visszapillantóját kellett figyelnie az egyre közeledő Daniel Ricciardo miatt. 

Amikor a 68. körben a Red Bull-pilóta melléért, a finn egy bodicsekkel a pálya szélére taszította az ausztrált, ennek ellenére Ricciardo gyorsan visszaért riválisára, és meg is előzte őt. Lewis Hamilton senkitől sem zavartatva nyerte meg így a 33. Magyar Nagydíjat a két Ferrarit megelőzve - karrierje során hatodik alkalommal. Vettelnek remekül sikerült a kármentés, de már így is csaknem egy futamgyőzelemnyi hátránnyal megy a nyári szünetre.

Kimi Raikkönen Kanada óta egyszer sem maradt le a dobogóról, Bottasnak viszont hiába lett volna esélye rá, újfent elszalasztotta azt. Daniel Ricciardo mindent kihozott, amit csak lehetett a 12. rajthelyből, az ötödik pozícióig felérve, a legnagyobb meglepetést azonban Pierre Gasly hatodik helye jelentette - a francia Monaco után ért célba ismét a legjobb tízben. A pontszerzők listáját Kevin Magnussen, Fernando Alonso, Carlos Sainz és Romain Grosjean egészítette ki.

A verseny végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: