DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Raikkönen utolsó körének a forgalom tett be

A Magyar Nagydíj eső áztatta időmérőjén „meglepően jól” működött a Ferrari – Raikkönen ideiglenesen pole-ban is volt, ám utolsó próbálkozását lassabb autó akadályozta.

A Formula-1 idei szezonnyitója óta most először fordult elő, hogy Kimi Raikkönen csapattársától, Sebastian Vetteltől előkelőbb rajthelyet kaparintott meg időmérő edzésen. A finn a Hungaroringet elérő csapadékos időjárást fordította hasznára, ennek köszönhetően végzett a két Mercedes mögött a harmadik pozícióban. A kvalifikáció Q3-as szakaszának utolsó perceiben egy rövid időszakra Raikkönen neve a lista legtetején is állt, ám amíg több riválisa tovább javított saját idején, addig a 7-es autó a forgalommal küszködött.

„Kissé szerencsétlen helyzetbe kerültem, az egyik Haast utolérve lehetetlen volt javítanom” számolt be utolsó köréről a finn. „A körülmények egyértelműen lehetővé tették, hogy ma a pole-pozícióban zárjak, de ez végül nem történt meg.”

raikkonen-hun-portre-2018



Időmérő edzésen tiszta körre pályázva a pilóták mindig arra törekszenek, hogy kellő távolságra lemaradjanak az előttük lévő autótól. Mint kiderült, Raikkönen számára ez a Q3-ban azért nem volt megoldás, mert attól tartott, hogy ha a Haas mögött tovább lassít, akkor a felvezető köre végén az orra előtt lengetik meg a kockás zászlót. A finn végül még a leintés előtt átszáguldott a célvonalon, ám az utolsó mért köre nem sikerült valami jól.

 „Amikor használt gumikon az [ideiglenes pole-t érő] időt megfutottam, az egész jó volt. Új gumikra váltva volt még terem javulni és a pálya is száradt egy keveset, szóval rögtön éreztem, hogy jobb a tapadásom. Végül azonban szerencsétlen helyzetbe kerültem a pályán, így nem volt esélyem jobb kört összerakni.”

A szabadedzések eredményei alapján a két ferraris közül a Hungaroringen Sebastian Vettel tűnt versenyképesebbnek, ám az időmérőre leszakadó eső annyira megkavarta a lapokat, hogy a német végül csapattársa mögött végzett. „Kellemes meglepetésként ért, milyen jól viselkedett az autó a vizes pályán. Nem ez a legerősebb területünk, szóval nagyszerű. Élvezetes és jól vezethető az autó, és ez számunkra a legfontosabb" - fogalmazott meg dicséretet csapata felé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: