DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Mercedes: Hamilton is megkapta volna a csapatutasítást

Toto Wolff érvelése szerint a csapat nem a bajnoki éllovast védte, hanem a kettős győzelmet óvta, mikor a pozíció tartására szólította fel Bottast. Hangsúlyozta, hogy a továbbiakban újra szabad lesz a verseny.

A Német Nagydíj utolsó fázisában, a Sebastian Vettel balesetét követő biztonsági autó után a Mercedes két versenyzővel találta magát az élen: Lewis Hamilton vezetett a frissebb gumin levő, ezáltal gyorsabb Valtteri Bottas előtt. Az újraindításnál a finn pilóta támadta csapattársát, ekkor azonban a bokszfalról egyértelmű utasítást intéztek hozzá: tartsa a pozíciót. Hockenheimben így Hamilton nyert, Bottasnak idén ötödször a második hely jutott.

„Ugyanezt az utasítást adtuk volna fordított esetben, ha Valtteri vezet, Lewis pedig a második. Pontosan ugyanezt” – bizonygatta Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője, hogy nem a bajnoki éllovast preferálták, hanem egy esetleges ütközést akartak elkerülni hazai pályán. „Az volt a lényeg, hogy hazahozzuk, és tiszteletben tartottuk, aki előrébb volt. Egy-kettes eredményt akartunk szerezni, hogy visszanyerjünk azokból a pontokból, melyeket balszerencse miatt veszítettünk el.”



Wolff ezzel a gondolatmenettel érvelt amellett is, hogy Hamilton a továbbiaknak nem lesz automatikusan kezdeményezett státuszban: „A verseny fontos, és mindig is mondtuk, hogy ha a bajnokság utolsó harmadában vagy negyedében nagy különbség lesz a pilóták között, akkor kiadjuk azt a kellemetlen utasítást. De ehhez még túl korai időszaka van az idénynek. Ma azért volt szükség rá, hogy behozzunk egy egy-kettőt. Amint mondtam, fordított esetben is megtettük volna.”

A hátrányosan érintett Valtteri Bottas, aki szezonja első győzelmét szerezhette volna meg, elfogadta a történteket. „Nem sikerült megelőznöm őt, utána pedig szóltak, hogy minimalizáljam a kockázatot. Ezt megértem” – nyilatkozta a finn.

Hockenheimben nem csupán a Mercedes, hanem a Ferrari is élt csapatutasítással. Az olaszok nem a pozíció megtartására, hanem helycserére utasították Kimi Raikkönent és Sebastian Vettelt a német pilóta javára, az eltérő taktikára hivatkozva. Wolff erről is véleményt nyilvánított:

„Egyrészt csapatként optimalizálni szeretnénk az eredményt, akkor pedig éppen ezt kell tenni. Másrészről mindkét versenyzőnek meg kell adni az esélyt a verseny megnyerésére. Kimi a szezon elején pár futamon balszerencsés volt, melyeken a stratégia ellene fordult, épp ezért azt hiszem, a Ferrari csak nehezen jutott a helyes döntésre. Érthető a helyzetük” – mondta a riválisról az osztrák Mercedes-főnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: