DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamilton: Szürreális pillanataim voltak

A Német Nagydíj óriási vitákat okozó ügyét követően Lewis Hamilton részletesen elmesélte, mi történt a kritikus pillanatokban. A felmentett pilóta „zavarosnak” és "érzelemdúsnak” írta le helyzetét.

A Formula-1 címvédője egészen hihetetlen szituációt úszott meg a tegnapi Német Nagydíjon: a verseny közben a pálya hivatalos nyomvonalát elhagyva a bokszutca bejáratára hajtott, majd hirtelen meggondolta magát, és a záróvonalon, majd egy füves területen átvágva visszatért a pálya területére. Az FIA az esetet követően beidézte Hamiltont, aki végül egy figyelmeztetéssel úszta meg a szabályszegést. Így nyilatkozott a történet alanya az esetet követően: „Fent és lent. Ez egy hihetetlenül érzelemdús nap volt. Soha senki nem akar a felügyelőkkel beszélgetni. Ilyen nehéz munkája senki másnak nincs, hiszen minden szituáció különböző.” 

hamilton-action-nemet



„Elképesztően zavaros másfél másodperc volt. Elégedett voltam a gumikkal, így azt gondoltam, hogy kint fogok maradni, erre jött a rádióüzenet, hogy ’gyere be’, miközben előttem Valtteri [Bottas] is a bokszba hajtott. Ekkor elgondolkoztam, hogy a csapat biztos-e a döntésben. Mire ráhajtottam a bokszbejáratra, az üzenet már ’nem, maradj kint’ volt. Nem tudtam, mit tegyek, úgyhogy lelassítottam, és a füvön átvágva a lehető legbiztonságosabban visszatértem a pályára. Nem tudom, hogy hallották-e a rádiózást, de szó szerint kiabáltak a fülembe.”

„Az FIA megkérdezte, hogy mi történt, én pedig teljesen őszintén válaszoltam. Nagyon ritka, hogy megjelenek előttük. Régebben ez sokszor előfordult, de manapság csak elvétve hívnak be. Tisztelem a szabályokat és tisztelem az általuk végzett munkát is. Teljesen nyíltan meséltem el, hogy mi történt, így számukra is világossá vált, mennyire zavaros volt a szituáció. Ennyi történt.”

Hamilton végül megtarthatta a futamgyőzelmét és az ezzel járó 25 pontot. A versenyigazgatóság három lényeges tényezőt emelt ki az ügy kapcsán: a pilóta és a csapat őszintén beszélt a hibáról, a manővert biztonságosnak találták és a ráadásul mindez egy biztonsági autós periódus alatt történt. Hiába ír a szabálykönyv feketén fehéren a bokszbejárat fehér vonalának érinthetetlenségéről, a fenti három tényező miatt úgy ítélt az FIA, hogy a címvédő „kihágása” (ez a hivatalos megfogalmazás) mindössze egy figyelmeztetést érdemel. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: