DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

A Renault továbbfejlesztette turbóját

A francia gyártó erőforrásai változatlanul megbízhatósági problémákkal küzdenek idén, ennek kiküszöbölésére tett lépéseket. Az Ausztriában látványosan felrobbanó turbó hibáját kijavították.

Nico Hülkenberg versenyének igen hamar vetett véget turbófeltöltőjének meghibásodása Spielbergben, az egység ugyanis látványos füstöléssel és lángolással adta meg magát. A motort ugyan fejlesztette Kanadára a francia gyártó, a turbóhoz azonban eddig nem nyúltak.

Ugyanaz a specifikáció dolgozott Daniel Ricciardo Red Bulljában is Kínában, amikor hasonlóan látványos füstöléssel megadta magát, mint ami most a német pilóta autójában szállt el. A Mercedes mellett, a jelek szerint a Renault is gyorsan lépett a fellépő problémák kijavítására és Silverstone-ban már egy újratervezett verzióval jelentkeznek.

Sajnos a Renault-motorok továbbra sem igazán megbízhatók


„Ami Hülkenberg problémáját okozta, a turbónknak még a régi variánsa volt, a belsőégésű motort frissítettük Kanadában, de a turbót nem. Eleve Silverstone-ban akartuk bevetni az új verziót, most ez meg is fog történni, Ausztriában még nem állt rendelkezésre” – ismerte el a Renault ügyvezető igazgatója, Cyril Abiteboul.

„Tudtuk, hogy rizikót vállalunk vele, azok után, ami Daniel autójával történt Sanghajban. Ugyanakkor a Kínai Nagydíj hétvégéje óta ez volt az egyetlen probléma ezzel a komponenssel. Nico turbója teljesen tönkrement, de a motor és a többi egység tökéletesen rendben van.”

Bár Hülkenberg már idei harmadik turbófeltöltőjét kapja, a Renault-főnök mégis úgy véli, az istálló egyelőre tartja az ütemtervet. „Eleve négy erőforrással terveztük az évet, hogy jobban fejleszthessünk szezon közben. A C-specifikációjú motort is bevetjük ősszel. A megbízhatóságon még dolgoznunk kell, mert az ilyen szituációk (mint Hülkenbergé) nem elfogadhatók” – tekintett előre Abiteboul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: