DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel: Írják szabályba, hogy nem szabad versenyeznünk

Még mindig nem nyelte le a békát a Ferrari pilótája: nem tetszik neki, hogy a versenybírák minden egyes incidenst kivizsgálnak, és általában a büntetés sem marad el. Akár a szabálykönyvbe is foglalhatnák, hogy nem szabad versenyezni, zsörtölődött.

Sebastian Vettel az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén kapott háromhelyes rajtbüntetést feltartás miatt, a német azonban a silverstone-i médianapig sem emésztette meg az ítéletet. Habár számos jel arra mutat, hogy a döntéshozók a közeljövőben enyhíteni fogják a hasonló, következmény nélküli kihágásokért járó büntetést, Vettel többször szóvá tette az őt ért méltánytalanságot. Még Spielbergben, a nagydíj után arról beszélt, a sok büntetés oka, hogy a versenyzők, mindenkit beleértve, annyit siránkoznak és panaszkodnak egymásra. A Brit Nagydíj előtti csütörtökön folytatódott a történet:

„Nem vagyok híve ezeknek a büntetéseknek. Azt is elmondtam már, hogy ezek a mi, a versenyzők hibái, mert péntek délutánonként ott ülünk, és a döntésekről, következetességről panaszkodunk” – idézi Vettelt a crash.net. „Én úgy látom, hogy a motorsport nem fekete-fehér, ezért nem lehet minden döntés egyforma, és azt sem látom szükségesnek, hogy minden alkalommal dönteni kelljen.”

 



„Ezzé vált a sport. Minden esetet meg kell vizsgálni. A versenyincidenseket valamiért már nem engedik meg. A vége egy vaskos szabálykönyv. A címe lehetne az is, hogy ’nem szabad versenyeznünk’, mert néha ez az érzés tölt el” – fakadt ki a túlszabályozottság ellen Vettel.

Ismét megmagyarázta, hogy véleménye szerint miért nem érdemelt volna büntetést az ausztriai feltartás: „Abban a helyzetben az időmérőn senkinek sem lett baja. Carlos (Sainz) is azt mondta, hogy nem volt problémája, megértette teljesen a helyzetet. Nyilvánvaló, hogy nekem elcseszte a napom, a szezon során később pedig talán valaki másnak is el fogja cseszni. Ezért gondolom, hogy ezek a dolgok szükségtelenek.”

„Hiba esett meg velünk, a csapattal. Nem szeretném másra kenni a dolgot. Sokszor elmagyaráztam már ezt a büntetést. A pillanat hevében általában tudjuk, mit kell tenni, mert megmondják nekem. Akkor nem mondták, de az ilyen előfordul, a rendszerünk jó, és azon vagyunk, hogy ne ismétlődhessen meg. Ez az én álláspontom. Ilyesmi dolgok meg fognak történni velünk és másokkal is. Ez is a sport része. Ha mással osztozol egy pályán, akkor bizony egyszer egymás útjába kerülhettek” – mondta Vettel, aki a hatodik rajtkockából harmadikként fejezte be az Osztrák Nagydíjat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: