DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Rajtbüntetéstől tarthat a Mercedes

Az Osztrák Nagydíjon elszenvedett kettős kiesés után még nem egyértelmű, mekkora sérülést szenvedtek el a Mercedes motorjai. Hosszú procedúrák várnak a mérnökökre, mire felmérik a valós károkat.

Bizonytalanságát fejezte ki a Formula-1 címvédő alakulatának technikai igazgatója a hétvégi nagydíjat követően, amelyen mindkét Ezüst Nyíl műszaki hiba miatt kényszerült kiállásra. Bár sem Valtteri Bottas (hidraulikai rendszer), sem Lewis Hamilton (üzemanyagnyomás) problémája nem vezethető egyenesen vissza a hat kritikus erőforrás-komponens hibájához, James Allison szerint az ilyen rendkívüli leállások bármelyik alkalommal okozhatnak teljesen váratlan, kiszámíthatatlan meghibásodásokat.

ausztria-bottas-garazs



„Addig nem lehetünk nyugodtak, amíg a leplombált alkatrészeken végig nem zongoráztuk az összes szükséges ellenőrzési procedúrát. Sok munka áll még előttük, mielőtt biztosra mondhatjuk, hogy az egyértelműen meghibásodott alkatrészek mellett semmilyen egyéb kár nem keletkezett az erőforrásokban” – idézte a Racefans a szakembert, aki ettől függetlenül úgy gondolja, félig-meddig hazai versenyükön jó eséllyel szankció nélkül állhatnak majd rajthoz. „Nem tartunk a hátrasorolástól, szerintünk rendben leszünk Silverstone-ban. Úgy gondoljuk, hogy a meghibásodás mindkét autó esetében csak bizonyos alkatrészekre korlátozódik, ezek pedig a leplombált területek érintése nélkül – és így a rajtbüntetések elkerülésével – kicserélhetők.”

A Mercedes pilótapárosából elsősorban Valtteri Bottasnak van félnivalója, ő ugyanis idén mind az energiatárolóból, mind a vezérlőelektronikából az utolsó, vagyis második elemet használja, így ha az erőforrás ezen elemeit kénytelenek cserélni, az hátrasorolást von majd maga után. Finn társánál jelentősen jobb helyzetben van Lewis Hamilton, aki minden komponensből rendelkezik még tartalékkal, így nála akár a teljes erőforrást is büntetés nélkül vadiújra cserélhetnék. Ezeken felül mindkét autóba következmény nélkül kerülhetne új sebességváltó, mivel egyik sem teljesítette az előírt versenytávot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: