DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Hamilton szerint a Pirelli miatt volt rossz verseny

Több csatát láthattak volna a nézők, ha az abroncsok megfelelően működnek. A világbajnok azt is tudja, mi lett volna a megoldás: a speciális gumikat elhozni Ausztriába is – azokat, melyek általános nézet szerint a Mercedesnek kedveznek…

Az Osztrák Nagydíj alapvetően teljesíthető volt egy kiállással, ám több versenyző is második kerékcserére kényszerült, miután a lágy abroncsok szemcsésedni kezdtek – az élmezőnyből Daniel Ricciardót és Lewis Hamiltont sújtotta a jelenség. Érdemes megjegyezni, hogy a szezon korábbi szakaszában a Pirelli épp azért fejlesztett ki egy speciális, 0,4 mm-rel vékonyabb futófelületű abroncsot, mert a teszteken a hagyományos gumival többen szemcsésedést tapasztaltak.

Ez a vékonyabb futófelületű – egyesek szerint kifejezetten Mercedes kérésére kidolgozott – abroncsok szerepeltek a Spanyol és Francia Nagydíjakon. A Brit Nagydíjra szintén a speciális keveréket viszi a Pirelli, Ausztriában azonban a hagyományos verzió szerepelt.

„A másik gumit kellett volna hozniuk a versenyre, ugyanazt, mint a legutóbbira” – jelentette ki Hamilton, aki egyébként a speciális abroncs mindkét hétvégéjén, Barcelonában és a Paul Ricardon is győzött. „Nem szokatlan a szemcsésedés, rossz döntés esetén ez történik. Ezért kellett volna a másik gumit bevetniük ezen a hétvégén. Végső soron persze nem ez számított” – tette hozzá az üzemanyagnyomás megszűnése miatt kieső Hamilton.



Habár az Osztrák Nagydíjat épp az olyan fordulatok tették izgalmassá, mint a nem tervezett kiállások, Hamilton meglátása szerint a Pirelli gumiválasztása rontott az Osztrák Nagydíj színvonalán:

„Megpróbáltam előzni, de a probléma ezekkel a gumikkal éppen az, hogy nem lehet versenyezni. A tempóm meglett volna hozzá, hogy a többieken maradjak és harcoljak verseny további részében, de a gumik kudarcot vallottak” – panaszkodott Hamilton, aki a kiállás után elsőről negyedik helyre esett vissza, és bár utolérte az előtte haladó autókat, előzni nem volt képes. „Abban a helyzetben a rajongókat megfosztották, hogy jobb versenyt lássanak. Ezek a gumik nem elég jók arra, hogy csatázhassunk. Szomorú, hogy elkezdenek szemcsésedni, és amiatt nem tudunk harcban maradni.”

A Pirelli részéről Mario Isola a verseny után úgy nyilatkozott, a gyártó fontolóra veszi, hogy több nagydíjon bevesse a speciális abroncsokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: