DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Renault után Honda = Aston Martin?

A brit luxusmárka a Red Bull névadó szponzoraként nem látta akadályát annak, hogy a Honda F1-es motorokkal lássa el az istállót, viszont továbbra is folytatná saját erőforrásának előkészítését.

Amikor nyilvánosságra került, hogy a Honda 2019-ben és 2020-ban partnerkapcsolatra lép a Red Bull-al, Andy Palmer, az Aston Martin vezérigazgatója úgy vélekedett, semmi akadálya az együttműködésnek, hiszen akárcsak eddig a Renault, a japán márka sem riválisuk az autópiacon. Felmerült viszont a kérdés, hogy mi történik majd ezután – paddock-pletykák szerint a britek már javában dolgoznak saját motorukon, és Palmer szerint valós az esélye annak, hogy azt be is mutatják az új szabályok életbe lépésekor.



„Nagyon-nagyon ködös, hogy mi fog történni az F1-gyel 2020 után, mert senki sem elkötelezett egy új erőforrás iránt” – mondta a cégvezető. „A legfontosabb azonban az, hogy a Red Bull nyitva hagyta ezt az ajtót. Úgy gondolom, meglehetősen jól állunk az új technikai stratégia megértése terén, ami vitára ad okot, az a néhol sportstratégiának nevezett terület. Ez a tesztpad, illetve az emberi erőforrás használatának megkötését, a költségek kordában tartását, és az elemek megosztását jelenti.”

„Hogy őszinte legyek, ezek bizonyos szempontokból fontosabbak számunkra, mint a technikai szabályok, mert ezek határozzák meg, hogy megvannak-e az anyagi forrásaink ahhoz, hogy birokra keljünk az olyan csapatokkal, mint a Mercedes, és azzal az óriási pénzmennyiséggel, amellyel rendelkeznek és felhasználnak ebben a sportban. Mi sokkal kisebbek vagyunk, és nincsenek ekkora forrásaink, így ez jelentős téma számunkra.”

Palmer hozzátette, hogy a következő hónapok alakulása, és a Renault, illetve a Honda tervei jelentősen hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az Aston Martin milyen módon vág bele saját projektjébe. „Ha tovább lépünk, annak az lesz az egyedüli oka, hogy hiszünk abban, hogy segíthetjük a Red Bullt, és nyerhetünk. Mi történik, ha sem a Honda, sem pedig a Renault nem akarja folytatni 2021 után? A Renault, illetve a Honda motorjának jövője elég lesz-e ahhoz, hogy az Aston Martin Red Bull futamokat nyerjen? Ha nem, milyen alternatíva létezik erre? Ezek közül természetesen az egyik az, hogy saját erőforrást fogunk építeni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: