DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Raikkönen a taktikával hozna színt az F1-be

A Formula-1 vezetése folyamatosan arra törekszik, hogy izgalmasabbá tegye a száguldó cirkuszt. Kimi Raikkönen szerint a szabályok nem oldják meg az előzések problémáját, ő más eszközökhöz nyúlna.

A Liberty Media nemrég bejelentette, hogy 2019-ben ismét hozzányúlnak a szabályokhoz – aerodinamikai szempontból – az előzések segítése érdekében: jönnek az egyszerűsített első és szélesebb hátsó szárnyak (utóbbi a mostaninál jóval hatékonyabb DRS-t eredményez). 

Az utóbbi néhány versenyen nem mondhatni, hogy az embernek le kellett volna rágni a körmét az izgalmaktól, amivel Kimi Raikkönen is egyetért: „Nem csak a nézőknek, hanem minden pilótának sokkal szórakoztatóbb, amikor valódi versengés van. Versenyzünk, de ha nem történik semmi, az nyilván nem izgalmas nekünk, a helyszíni drukkereknek és a TV előtt ülőknek sem.”

 raikkonen-a-taktikarol-2018_1



A finn véleményét is kikérték, mit gondol a 2019-es szabályokról, segíteni fognak-e az izgalmak javításán. Raikkönen így látja a helyzetet: „Egy döntés nem fog hirtelen megváltoztatni mindent. Rengeteg dolog változott az évek alatt, amióta az F1-ben vagyok. Amikor kezdtem, még elég kevés előzés történt, de voltak szezonok, amikor több, és voltak, amikor kevesebb helycserét láthattunk. A szabályváltozások nem igazán hatottak erre.”

 A Ferrari pilótája szerint mindig lesznek kevésbé izgalmas futamok: „Amikor kezdtem, nem volt DRS-ünk, vagy bármi más, mégis tudtunk előzni. Monacóban 80%-os tempóval követni a többieket minden egyes körben nem túl izgalmas. Ezen a pályán és még néhányon sajnos ez van, ami nem jó, de mit tudunk tenni ellene?”

Raikkönen a taktikázással rázná fel egy kissé az F1-et: „Láthattuk az utóbbi években, hogy nagyon nehéz választani (a stratégiát), és még csapatként sem tudjuk, mit kaphatunk. Amikor több kiállás van, akkor több mindennel játszhat az ember, ami kicsit izgalmasabbá teheti a versenyt, de ez sem mindig igaz. Én azt mondom, ez több lehetőséget ad, főleg, ha mindenki eltérő stratégián van.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: