DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vettel inváziótól tartott a téves leintésnél

Veszélyesnek és kockázatosnak tartják a versenyzők az F1-es Kanadai Nagydíj végén történt kínos bakit a kockás zászlóval. Ricciardo a legnagyobb vesztes, a szupermodell szerint nem ő hibázott.

Érdekes jelenettel zárult a Formula-1 montreali versenye: Winnie Harlow szupermodell egy körrel hamarabb lengette meg a kockás zászlót. Néhány éve Kínában történt már hasonló eset, míg az évezred elején Pelé hibázott hasonlót Brazíliában. A szabály kimondja: ha bármilyen okból kifolyólag előkerül a futam végét jelző zászló, akkor az ténylegesen a leintést jelenti. Így a végeredmény nem a 70., hanem a téves lengetést megelőző utolsó, azaz a 68. kör alapján alakult ki. Ez helyezésben csak Sergio Perezt érinti, aki így hiába előzte meg Kevin Magnussent a 13. helyért a fináléban, Daniel Ricciardo viszont ezzel a futam leggyorsabb körét veszítette el – amit az ausztrál a Sky Sports adásában tréfás mikrofon-eldobással vett tudomásul.

Winnie Harlow a Twitterén úgy fogalmazott: nem ő tehet a hibáról, túl korán szóltak neki, hogy lengesse meg a kockás zászlót. Hozzátette: örül, hogy senki sem sérült meg – pedig a futamgyőztes Sebastian Vettel szerint ez is benne lehetett volna a pakliban, ha a nézők nincsenek észnél:

„Szerencsére van rádiónk meg körszámláló is az autóban, és a bokszutca falán belógatott tábla is pontos volt” – idézi Vettelt a Motorsport.com. „De ha nem lett volna rádiónk vagy pit boardunk, akkor lehet, hogy visszaveszek, és akkor csak reménykedhettem volna benne, hogy a többiek is így tesznek. Egyszerűen csak aggódtam, nehogy az emberek beugráljanak a pályára, zászlókat lengetve meg ünnepelve, hiszen továbbra is teljes gázzal mentünk. Figyeltem a kivetítőket is, és miután láttam a kockás zászlót, azt láttam, hogy „utolsó kör”, szóval kissé összezavarodtam. Mondtam rádión, hogy szerintem vége a futamnak, de mondták, hogy nem-nem, nyomjam tovább. Néhány marsall is már ünnepelt.”

Carlos Sainz pontosan átlátta a helyzetet: „Négy vagy öt másodpercet vesztettem, mert Kimi meglátta a kockás zászlót és lelassított előttem. Aztán látta, mi a helyzet és újra felgyorsított. A 2-es kanyarban a marsallok már lengették a zászlókat, én tudtam, hogy tévednek, de Kimi nem. Én nem figyeltem a kockást, mert nem számítottam rá.”

Pierre Gasly is kommentálta a történteket: „Azt hiszem, ez az első alkalom, hogy egy versenyen kétszer intett le a kockás zászló. Nem tudom pontosan, mi történt, de a mérnököm azt mondta, ne is figyeljek arra. De elég kockázatos volt, mert ha elemeljük az elsőnél és mindenki más megelőz… Kicsit meglepődtem, mert a csapat szólt, hogy a következő lesz az utolsó kör, aztán pár másodperc múlva megláttam a kockás zászlót, így azt gondoltam: ’mi a fene?’.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: