DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hartley végleg eljátszhatja a bizalmat

Tavaly nagy meglepetést keltett, hogy a Toro Rosso a menesztett Danyiil Kvjat helyére Brendon Hartleyt hívta pilótának. Az új-zélandi gyenge teljesítménye miatt viszont az orosz sorsára juthat.

A Formula-1-es paddock egyik beszédtémája volt már a Spanyol Nagydíj hétvégéjét megelőzően, hogy nem áll túl jól Brendon Hartley szénája a Red Bull fiókcsapatánál. Az ő története egyébként is felettébb érdekes, mivel kilenc évvel első F1-es tesztelését követően került be végül a száguldó cirkuszba, amikor már senki nem számított rá.

2008-ban tesztlehetőséget kapott a faenzai istállótól, végül nem őt választották és később sem hívta egyik F1-es gárda sem, így a WEC-sorozat felé fordult, ahol azonban remek sikereket ért el. Megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt, kétszer pedig a széria világbajnokává is avatták.

Kapott a sorstól egy második esélyt, Kvjatot (nem túl elegánsan) kirúgta a Toro Rosso, a Red Bull kötelékéből is távoznia kellett. Több név is felmerült pótlására, végül nem kis meglepetésre Hartley mellett döntött a vezetőség. Az idei évben azonban látványosan elmarad teljesítménye saját csapattársától, Pierre Gaslytól és már a menesztéséről pusmognak.

Harmadik esélyt nem valószínű, hogy kapna Hartley


Több szakértő is úgy véli, hogy a hosszútávú versenyzés éppen hogy hátrányára vált, mivel a nagy sikereket hozó Porsche LMP1-es gépe a WEC szabályai alapján kipörgésgátlóval felszerelt és ehhez igazodott az új-zélandi vezetési stílusa is. Erről átszokni nem néhány hét műve.

Barcelonában tovább romlottak Hartley maradási esélyei, a harmadik szabadedzésen ugyanis versenyzői hiba miatt kicsúszott és ripityára törte a Toro Rossót, amit csak másnapra tudtak újjáépíteni. A hírek szerint kezd elfogyni a türelem a versenyzővel szemben, mivel teljesítményben sem közelíti meg francia csapattársát.

Mivel a Red Bull saját bevallása szerint a juniorprogramjukban nem igazán található olyan fiatal, aki megfelelő tehetséggel és felkészültséggel rendelkezik a Formula-1-es beugráshoz, erősen tartja magát a pletyka, hogy szakítanak az eddigi hagyománnyal és a Mercedes támogatását élvező, korábban a Saubernél és a Manornál is versenyző Pascal Wehrleint szerződtetnék.

Mindenképpen érdekes lenne, ha egy Mercedes-protezsált végül a Red Bull-családnál kötne ki. Más hírek szerint a korábban szintén Red Bull-juniorként a Formula-1-ben is megforduló, jelenleg a Formula-E-ben vitézkedő Sebastien Buemi vagy Jean-Eric Vergne kaphat egy második esélyt. Egy biztos, Hartleynak az eddiginél sokkal jobb teljesítményt kell nyújtania, ha nem akarja, hogy lapátra kerüljön. Érdemes lesz nyomon követni a fejleményeket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: