DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Viharos idő őrjítheti meg a bakui futamot

Heves légmozgásra készülhet az F1 mezőnye Bakuban – vasárnapra 50 km/h-nál is erősebb széllökéseket jósolnak a meteorológusok, amelyek a város közepén kiszámíthatatlan áramlatokat jelenthetnek.

Különösen nehéz futam vár a Formula-1 húsz pilótájára, ha igaza van a Meteo France-nak. A meteorológiai szolgálat viharos szeleket jósol vasárnapra, ami a betonfalakkal övezett városi pályán kész orosz ruletté változtathatja a versenyzést. Utcai helyszín lévén különösen nagy jelentősége van minden egyes féktávnak és az autózott ívnek, hiszen centiméterek döntenek arról, hogy valaki sikerrel veszi-e a kanyart, vagy a falban végzi. Ha ebbe az egyenletbe még belevesszük a széllökések kiszámíthatatlanságát, az egy olyan eredményt szül, amire kevés pilóta bólintana rá fenntartások nélkül.

 azerbajdzsan-nagytotal-2018



„Nagyrészt szélvédett helyen vagyunk, de 60-70 km/h-s figyelmeztetésekről hallottam, ami őszintén szólva őrület” – nyilatkozta Brendon Hartley a hír hallatán. „Nagyon nehéz futamunk lesz, ha tényleg erre számíthatunk. A [csütörtöki] pályabejáráson próbáltam meghatározni, hogy mely kanyarok védettek a széltől, és melyek nem. Az épületek között kifejezetten viharos is lehet a légmozgás, de a körülmények legalább mindenki ugyanúgy fognak érinteni. Az 50 km/h-s szél már óriási egy Formula-1-es autónak, néhány törésből akár kanyar is válhat” – magyarázta Hartley, értve ez alatt azt, hogy bizonyos padlógázas szakaszokon oldal- vagy hátszél esetén előfordulhat, hogy a féket is használniuk kell majd.

azerbajdzsan-zaszlo

Romain Grosjean 80 km/h-s előrejelzésekről szerzett tudomást, ami szerinte „érzelmesebbé” teheti a szűk falak közötti körözgetést. „A növekvő szélerősség nagy kihívást fog jelenteni” – vette át a szót. „Nehézzé válhatnak a körülmények.  10-20 km/h-s szél már a leszorítóerő mértékén és a féktávokon érezhető változást jelent. Ha tényleg 80 km/h-s széllökések várhatóak, az kicsit érzelmesebbé teszi a dolgokat.”

Fernando Alonso számára is aggodalmat okoznak az előrejelzések, ám ő nézői szemmel tekintett a körülményekre. „Főleg vasárnap számíthatunk erős szélre, ami nektek [nézőknek] kedvezni fog. Sok szélárnyékozás és előzés várható” – jósolta a spanyol.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: