DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Megbüntetik Bottast, a Mercedes mindkét pilótát félti

A 27 G erejű bukás szenvedő Valtteri Bottas a váltót is megrongálta, így öt hellyel hátrébbról kell indulnia. Toto Wolff a baleset lélektani hatására is kitért.

Az érzelmi skála két végpontját járták meg a Mercedes pilótái: míg Lewis Hamilton pályacsúccsal törölte le a mosolyt Sebastian Vettel arcáról, addig Valtteri Bottas már a Q3 elején összetörte versenygépét. A finn pilóta a bukás miatt 10. helyen zárta az időmérőt, azonban újraépítendő autójában sebességváltót is kell cserélni, így öt rajthelyes büntetést osztottak ki rá.

„Szerencsések voltunk, mert nagy bukás volt” – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója. „Úgy tűnik, 27 G erő hatott rá. A karosszéria rendben van, a motor viszont nincsen. A csapatbajnokság szempontjából ezek még nyilván korai napok, de a 15. helyről indulni Melbourne-ben nem egy kedvező startpozíció.”

Wolff nyilatkozatában nem történt utalás rá, de benne van a pakliban, hogy a Mercedes az autó helyreállítása mellett a beállításokon is változtat. Ebben az esetben a versenyzőnek nem a 15. helyről, hanem a bokszutcából kell rajtolnia – a csapat dönthet úgy, hogy megéri a kedvezőtlenebb indulási pozíció.



A közvetítésben látni lehetett, hogy Wolff indulatosan reagált a balesetre, még egy szitokszó is kicsúszott a szájából. Az osztrák főnök ezt is megmagyarázta utólag: „A reakcióm az F-betűs szóval arra a pszichológiai hatásra vonatkozott, amit Valtterire gyakorolhattak volna a történtek” – mondta, aztán azzal folytatta, hogy a bukás még Hamiltonra is lélektani hatással lehet:

„Lewis volt a leggyorsabb az edzés folyamán, a végén pedig összerakta a második, különösen pedig a harmadik szektort, utóbbiban lilát ment. De ott van az egyes szektor: a versenyző tudja, hol nyerhet időt, van elég tempója az első kanyarba menet, a tapadás viszont hiányzik, és a falban köt ki. Ez az a pillanat, amikor felmerülhetnek kételyek saját magát illetően. Ez pedig a legelső verseny, nem tesz jót a pilóták lélektani állapotának. Igyekszünk minden lehetséges támogatást megadni nekik” – emelte ki Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: