DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton: Újraaszfaltozni tiszta pénzkidobás

Új aszfaltot kapott a Spanyol Nagydíj helyszíne, ám a brit F1-es szerint egy ilyen karakteres pályát csak elrontani lehet. Fájó számára, hogy a felújításokkal elvesznek a régi pályák jellegzetességei.

A modernizálási munkálatokat követően néhány hete már új aszfaltréteggel találkozhatnak azok, akik kilátogatnak Spanyolország F1-es pályájára. A Formula-1 mezőnye is itt tesztelt a héten, és az autójából kiszállva Lewis Hamilton már-már neheztelően nyilatkozott a változásról. „Nem tudom pontosan, miért csinálták” – idézte őt a RaceFans. „Szerintem pénzkidobás volt az egész. Minél idősebb az aszfalt, annál több karaktere van a pályának. Ha ezeket elsimítják, akkor a Barcelonához hasonló helyszínek elveszítik a jellegzetességeiket.”

mercedes-action-2018



A friss kopóréteg mellett a katalán pálya rázóköveit, emellett pedig néhány kanyar dőlését is módosították. Hamilton úgy véli, ezekkel a változtatásokkal a karbantartók a MotoGP-s mezőnynek igyekeztek kedvezni. „Sok pályán ezt tették, gondolom a MotoGP-hez lehet köze a dolognak. Itt van ez az ellentét közöttünk: imádom a sorozatot, de neheztelünk rájuk, mert miattuk van ennyi óriási bukótér meg hasonlók, ők pedig neheztelnek ránk, mert összegyűrjük az aszfaltot.”

Nem a barcelonai az egyetlen nagydíjhelyszín, ami az utóbbi időszakban felújításokon esett át – nem olyan régen például a Hungaroring is hasonló frissítést kapott. Hamilton szerint ezzel elvész a régebbi helyszínek varázsa. „Én mindig úgy gondolok a pályákra, mint egy lakásra. Egy teljesen újnak semmi karaktere nincs, egy régebbi viszont tele van egyéniséggel, történetekkel. Ugyanez érvényes a mi esetünkben is – egy új helyszínen nem hagyták ott a nyomaikat a régi nagyok.”

hamilton-eloszezon-action-box

Egy hepehupás aszfalton viszont nehezebb, trükkösebb vezetni, de Hamilton ezt is élvezi bennük. „Jobban szeretem a kissé idősebb felületű pályákat” – folytatta. „A versenyzői eligazításokon mások folyton panaszkodnak az egyenetlenségek miatt, amiket bele kell kalkulálni a vezetésbe. Ezek miatt kell egy picit hamarabb, később, vagy az ideális ív mellett fékezni, esetleg kicsit máshogy beállítani az autót. Az egyenetlen aszfalton kicsit többet mozgolódik az autó, így jobban oda kell figyelni a visszajelzéseire. Ilyen egy karakteres pálya, ami kisimítva hiányérzetet hagy maga után. Friss aszfalton sokkal könnyebb vezetni, és ez történt Barcelonában is. Tíz éve megyek itt, de ennyire egyszerű még sosem volt körbemenni rajta.”

A módosítások úlságosan azért nem csüggesztették le Hamiltont, aki az eheti teszt után legszívesebben azonnal Melbourne-be repült volna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: